Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Tombol a negyedik hullám – Kásler Miklós újratemette báró Eötvös Józsefet

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere beszédet mond a báró Eötvös József és családja újratemetése alkalmából tartott gyászmisét követően a Nagyboldogasszony-templomban, Ercsiben 2021. november 6-án.
Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere beszédet mond a báró Eötvös József és családja újratemetése alkalmából tartott gyászmisét követően a Nagyboldogasszony-templomban, Ercsiben 2021. november 6-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere is beszédet mondott szombaton a Fejér megyei Ercsiben báró Eötvös József és családja újratemetésén.

Az MTI beszámolója szerint az egészségügyért is felelős miniszter hosszasan méltatta a reformkori politikust:

Eötvös József igaz magyar és igaz keresztény ember volt. Emlékeztetett: a magyar reformkor nagyjai – köztük Eötvös József – legalább 50-60 évet beszélgettek végig arról, hogyan lehetne elérni azt, hogy a közjót segítsék, „a nemesség jogait kiterjesszék az egész nemzetre, megosztva a hatalmat és az esélyeket mindenkivel a magyar hagyományok szellemében, keresztény hittel, törvényesen, alkotmányosan”

– emlékezett meg Kásler a magyar történelem jeles alakjáról.

Kásler Miklós szerint báró Eötvös József egész életét két dolog határozta meg: a közjó szolgálata, illetve az irodalom és a bölcselet. A Batthyány-kormány és az Andrássy-kormány vallás- és közoktatási minisztereként megoldást talált nemzetiségi kérdésekre, a zsidók emancipációjára, bevezette az ingyenes állami közoktatást, középiskolai és egyetemi reformot vezetett be.

A tárcavezető szerint Eötvös munkássága tette lehetővé azt az elképesztő fejlődést, amelyet 1867, a Deák Ferenc által kiegyenlítésnek nevezett időszak után Magyarország produkált, amikor 1914-ig a GDP a tizenhatszorosára nőtt. Emellett megteremtette az alapokat ahhoz, hogy a trianoni katasztrófa után Klebelsberg tovább fejlessze közoktatási rendszerét és ezzel biztosítsa a halálra ítélt ország megmaradását.

Közben a koronavírus-járvány negyedik hulláma egyre komolyabb terhelést ró a magyar egészségügyre. Pénteken 83 halottat regisztráltak, és míg például Romániában nyilvános, hogy az elhunytak és az új fertőzöttek között mekkora az oltottak aránya, Magyarországon ezt nem hajlandó a kormány közzétenni.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz