Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Szeretni kell a hazát, és jól kell tudni angolul – itt van, ki jelentkezhet magyar űrhajósnak

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa beszédet mond a magyar űrhajós-kiválasztási folyamat elindításának alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2021. október 28-án.
Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa beszédet mond a magyar űrhajós-kiválasztási folyamat elindításának alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2021. október 28-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szigorú feltételeknek kell megfelelniük a csütörtökön elindított magyar űrhajós-kiválasztási folyamatban részt vevőknek – magyarázta csütörtökön Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa.

A 30-60 naposra tervezett misszió során egy magyar űrhajós az évtized közepén űrrepülésben fog részt venni, hogy világszínvonalú magyar innovációkat teszteljen és egyedülálló kísérleteket folytasson a Nemzetközi Űrállomáson!

A miniszteri biztos emlékeztetett: a most útjára indított Hunor (Hungarian to Orbit) nemzeti kutató űrhajós programra jelentkezőkkel szemben fontos elvárás, hogy műszaki, természettudományos beállítottsággal bírjanak. Kiemelt elvárás a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően a magas fokú pszichés terhelhetőség, a felsőfokú angoltudás, valamint az, hogy a jelentkező határozott, kiegyensúlyozott személyiség legyen.

„A nemzeti űrhajós programra jelentkezőknél elengedhetetlen feltétel a valós teljesítmény, a kiemelkedő készségek és a hazaszeretet” – tette hozzá.

A programra 2022. január 31-ig lehet jelentkezni.