Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Szijjártó: 2024-ben magyar űrhajóst küldünk az űrbe

Merjünk nagyot álmodni: itt az idő szétlopni a világegyetemet is!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) felszólal a Space 19+ űrprogramokkal és űrtevékenységgel foglalkozó konferencia plenáris ülésén Sevillában 2019. november 27-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) felszólal a Space 19+ űrprogramokkal és űrtevékenységgel foglalkozó konferencia plenáris ülésén Sevillában 2019. november 27-én. Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe

– jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Űrügynökség Space19+ miniszteri konferencián Sevillában szerdán.

„Az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben. Magyarország számárára ez újabb fejlődési, kitörési lehetőség, fókuszában a második magyar űrhajós kiképzése és a Nemzetközi Űrállomásra történő felküldése szerepel, amelyet 2024-re reálisan megvalósíthatónak látunk az orosz Roszkoszmosz együttműködésben”

– magyarázta a tárcavezető, hogy a jövőben milyen ürüggyel kíván Magyarország egy újabb halom pénzt elverni Oroszországgal karöltve.

Szijjártó Péter a nemzetközi konferencián beszámolt arról, hogy ezen a héten Új-Zélandról felbocsátják a magyar űripar történetének második és harmadik műholdját, amelyek most először a mesterséges elektromágneses szmogot mérik a magas légkörben.

A további célok között szerepel, hogy 2024-ben Magyarország önálló műholdat állítson fölkörüli pályára. Emellett Oroszországgal együttműködésben magyar tudományos és mérési eszközöket fog feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra 2024-re. Továbbá előkészítő szakaszban van egy űridőjárási misszió is, amelynek keretében mikroműhold-flottát építünk – mesélte.

Hozzátette: Magyarország új külgazdasági és külpolitikai törekvései között szerepel, hogy újra kivegye részét a világűr békés célú felhasználásából.