Elvesztette a csehországi választást Andrej Babiš pártja

Szoros csatában az ellenzéki Spolu koalíció nyerte a választást.

Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j) és Andrej Babis cseh kormányfő (b) határszemlén a magyar-szerb határnál, az ideiglenes biztonsági határzárnál 2021. szeptember 22-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j) és Andrej Babis cseh kormányfő (b) határszemlén a magyar-szerb határnál, az ideiglenes biztonsági határzárnál 2021. szeptember 22-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A jobboldali hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte Csehországban a szombaton délután zárult képviselőházi választást.

Andrej Babiš cseh kormányfő, az ANO pártelnöke elismerte mozgalma választási vereségét, és gratulált a győzelemhez az ellenzéki Spolu koalíciónak, de szerinte nem zárható ki, hogy az államfőtől mégis ő kap majd kormányalakítási megbízatást.

A kormányfő-pártelnök sajtóértekezletén leszögezte: miután mozgalma, az ANO kapta a legnagyobb támogatást, nem zárja ki, hogy Milos Zeman őt fogja megbízni kormányalakítással. „Ha az elnök engem bíz meg kormányalakítással, akkor a Spolu koalíciót fogom elsőként megszólítani együttműködés céljából” – magyarázta Babiš kérdésre válaszolva.

A kormányfő megerősítette: vasárnap találkozik Zemannal Lányban, és közölte, hogy a kormányalakítási tárgyalások szerdán kezdődnek. További részleteket erről nem mondott.

Kapcsolódó hírek