Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

DK: csaknem másfél millió koronavírusteszt porosodik egy raktárban

A beérkezett újabb egészségügyi védőfelszerelésekből álló szállítmányt hordják be az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet raktárába Budapesten 2020. április 17-én.
A beérkezett újabb egészségügyi védőfelszerelésekből álló szállítmányt hordják be az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet raktárába Budapesten 2020. április 17-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Csaknem másfél millió koronavírusteszt „porosodik” egy raktárban – magyarázta pénteki, online sajtótájékoztatóján Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: tavaly közérdekű adatigénylést nyújtott be az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK). Ebben arról érdeklődött, hogy mennyi koronavírustesztet kaptak a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól és kinek, mennyit, hova osztottak ki belőle – tette hozzá.

Kálmán Olga azt mondta, a válaszból az látszott, hogy csaknem másfél millió teszttel „nem tudnak elszámolni”, ezért beperelte az Országos Kórházi Főigazgatóságot. A per eredményeként derült ki, hogy az elszámolásból hiányzó tesztek egy raktárban porosodnak – közölte, nehezményezve, hogy

miközben az emberekkel „nyakra-főre fizettetik ki” a majd húszezer forintos teszteket, addig majdnem másfél millió teszt van elzárva, kihasználatlanul.

A DK a koronavírus-járvány első hullámának megjelenése óta követeli a tömeges tesztelést, ami például a szeptemberi iskolakezdés előtt is indokolt lett volna, a kormány azonban nem akar felelősségteljesen viselkedni, nem akarja megóvni a magyarok egészségét – fogalmazott Kálmán Olga.