Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Megvan a stróman, aki mögé bújva valakik milliárdokat nyúlnak le a kínai vakcina-bizniszből

A férfi egy hokiedző, komoly vállalkozása sosem volt, most mégis alkalmas lett 55 milliárd forintot mozgatni.

Megvan a stróman, aki mögé bújva valakik milliárdokat nyúlnak le a kínai vakcina-bizniszből
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Napi 200 halálos áldozat sem bírja önmérsékletre az Orbán-kormányt: ha valamiből lopni lehet, akkor abból járvány idején is lopni lehet.

A Direkt36 hosszú tényfeltáró cikket közölt szerdán arról, hogy kik a vámszedői annak az óriási értékű, 55 milliárd forintos ügyletnek, amelynek keretében 5 millió adag kínai gyártmányú koronavírus-vakcinához jut Magyarország.

Az állam ugyanis már egészen pofátlanul űzi a közpénz-szórást: nem közvetlenül a kínai oltóanyaggyárral szerződött, hanem egy Danubia Pharma Kft. nevű céggel, melynek pedig a Syntonite Med Zrt. nevű társaság a tulajdonosa, vagyis ami haszon az üzletből keletkezik, azt végül ez a közvetítő kapja majd.

Sokat elmond, hogy a Syntonite céget mindössze tavaly novemberben alapították, és a mögötte feltűnő embereknek nincs ismert kötődése sem az iparághoz, sem bármilyen más komolyabb vállalkozáshoz.

A Direkt36 a vonatkozó cégiratokból azt is kiderítette, hogy a Zrt. egyik tulajdonosa egy jéghoki-edző, aki ismerősei szerint egy energiaitalgyártó cégnél dolgozik alkalmazottként. Mint írják, a férfi a cég tavaly novemberi alapításkor még részvényesként szerepelt a cégpapírokban, de a legutóbbi, februári keltezésű papírokban már „részvényesi meghatalmazott”-ként hivatkoznak rá. Ez azt jelenti, hogy

nem ő a részvények tulajdonosa, ő csak képviseli a tulajdonost például a társaság közgyűlésein.

A cégiratokból nem derül ki, hogy a státusza miért változott, és az sem, hogy jelenleg kit képvisel.

A Direkt36 kereste a férfit, aki meghallva a faggatózást, az újságíróra tette a telefont.

A lap emlékeztet: Magyarország június közepéig 5 millió adag Sinopharm oltást vásárol Kínából, és az erről szóló szerződés szerint a vakcinák darabja 30 euró (plusz 5 százalék áfa). Magyarország két részletben fizeti ki az összesen 150 millió eurót, vagyis jelenlegi árfolyam szerint 55 milliárd forintot.

Hadházy Ákos parlamenti képviselő néhány napja arról posztolt: a Sinopharm-beszerzésben az az „oltári nagy disznóság”, hogy

„legalább kétszer annyiba kerül, mint az EU által lekötött, drágább fajta oltóanyagok (Pfizer vagy Moderna), de lehet, hogy valójában háromszorosnál is nagyobb a túlárazás”.