Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Két magyar aranyérem is született ma a tokiói paralimpián

A későbbi győztes Pálos Péter az asztaliteniszezők S11-es kategóriájú versenyének döntőjében.
A későbbi győztes Pálos Péter az asztaliteniszezők S11-es kategóriájú versenyének döntőjében. Fotó: MTI/MPB/Hoffer Szilvi

Az asztaliteniszező Pálos Péter és Illés Fanni úszó is aranyérmet szerzett a tokiói paralimpia vasárnapi versenynapján.

Pálos Péter az S11-es kategóriában indult, a döntőben kétszer is szetthátrányból egyenlített, s végül 3-2-re legyőzte az ausztrál Samuel Philip von Einemet.

„Magam sem tudom, hogyan nyertem. Az egész paralimpián rosszul játszottam, de valahogy mégis összejött. Még mindig nem fogtam fel, hogyan, de nagyon örülök, hogy ilyen kiélezett meccsen én voltam a jobb”

– mondta a döntője után.

Illés Fanni 100 méteres mellúszás S4-es kategóriás magyar indulója a nevezési idők és a papírforma alapján a szám legnagyobb esélyesének számított, ennek megfelelően már az előfutamból is a legjobb idővel, 1:44.68 perccel jutott tovább.

A győztes Illés Fanni az S4-es kategóriájú 100 méteres női mellúszás döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián 2021. augusztus 29-én.


A győztes Illés Fanni az S4-es kategóriájú 100 méteres női mellúszás döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián 2021. augusztus 29-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az esti döntőben így a négyes pályán versenyzett a 2019-es év világbajnoka a Tokiói Vizes Központban, és bár 50 méternél még második volt hat századmásodperccel a kínai Csang Li mögött, végül 1.44.41 perccel fölényesen győzött.

„A selejtezőben nagyon megleptek a kínaiak, az egyikük hat másodperccel úszott jobbat az egyéni csúcsánál.” – kezdte összegzését Illés Fanni, majd úgy folytatta, hogy a döntőben megpróbált olyan nyugodt maradni, amennyire csak lehet, és arra gondolni, hogy ez csak egy edzés vagy egy országos bajnokság. Előtte nem tudott pihenni, ezért mire délután visszajöttek az uszodába, úgy érezte magát, hogy összeesik, annyira fáradt.

„A döntőt addigra annyiszor leúsztam a fejemben, annyira felpörgettem magam mentálisan, hogy fizikailag fáradtam el benne. Aztán valahogy mégis összeállt. Az utolsó huszonöt méteren kinéztem jobbra és balra, és arra gondoltam, aki innen elveszíti, az meg is érdemli”

– nyilatkozta a Vasas 29 éves sportolója.

A magyar csapatnak már három aranyérme van Tokióban, mellé két ezüst és két bronz is összejött.