Ököllel ütötte a lovat a német öttusaedző, kizárták az olimpiáról

Ököllel ütötte a lovat a német öttusaedző, kizárták az olimpiáról
Részlet az Eurosport videójából

Ököllel megütötte a versenyzőjének nem engedelmeskedő lovat Kim Raisner, a német öttusázók edzője, ezért kizárták a tokiói olimpia további eseményeiről. A dolog előzménye, hogy Az addig toronymagasan vezető Annika Schleu a makacs ló miatt pénteken nulla pontot ért el.

A nemzetközi szövetség a tévéfelvétel alapján hozta meg szigorú döntését, amelyen az látható, hogy Schleu a belovaglást követően neki sem tudott kezdeni a pályának, sírva küszködött azért, hogy egyáltalán rábírja Saint Boyt az elindulásra. Kívülről biztatta őt Raisner, és amikor odafarolt a korláthoz a ló, meg is ütötte, és arra biztatta versenyzőjét, hogy pálcázzon erőteljesen.

A ló egyszer ugyan megindult, de pár ugrás után ismét ellenszegült, és a versenyzőt kicsengették. Hasonlóan járt ugyanezzel a lóval korábban a mezőny hátsó felében álló, 2017-ben világbajnok orosz Gulnaz Gubajdullina, aki ugyancsak pont nélkül maradt. Schleu végül 31., Gubajdullina pedig 32. lett a 36 fős mezőnyben.

Az „ütés” 0:34-től látható:

Alfons Hörmann német csapatvezető az eset kapcsán sürgős szabályváltoztatást szorgalmazott. „Úgy kell módosítani, hogy lovas és lova is védve legyen. A lényeg, hogy a ló ne sérüljön, a verseny pedig fair maradjon” – mondta.

Ezek is érdekelhetnek