Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Belföld

Fotók: Orbán Viktor feleségével bulizott Magyar Péter

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Nincs megállás, 400 forint fölé drágulhat ősszel a kenyér

Péksüteményeket pakol egy dolgozó az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én.
Péksüteményeket pakol egy dolgozó az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Akár 400 forint feletti kenyérárral is szembesülhetünk ősszel a gabonatőzsdei rekordok és a feldolgozóipar költségemelkedése miatt – írja a Népszava.

A lap a KSH legutóbbi jelentésére hivatkozva azt írja, idén júniusban a fogyasztói árak átlagosan 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az élelmiszerek ára 2020 júniusához képest 3,2, ezen belül az étolajé 25,5, a margariné 8,2, a tojásé 7,8, a liszté 7,7 százalékkal drágult.

A gabonaárakra kihat a nemzetközi piac is: Oroszország és Ukrajna például mintegy 10 millió tonnával kevesebb terméssel számol, az európai készleteket pedig elszívja Kína, emellett a gyenge forint is feljebb srófolja a hazai árakat.

Lakatos Zoltán, a Magyar Pékszövetség alelnöke szerint a magas gabonaárak beépülnek a liszt és a sütőipari termékek árába. A malomipar augusztusban már emelte a liszt árát, de szeptemberben ismét drágulás jöhet,

a liszt áremelkedése éves szinten megközelítheti a 20 százalékot.

Lakatos a Népszavának kifejtette, a gyors áremelés nehéz helyzetbe hozza a pékségeket, akik éves, fixáras szerződéseket kötnek a nagy élelmiszerláncokkal.

A cikkben kifejtik, a kenyér ára 8-10 százalékkal emelkedett az első félévben, a fehér kenyér kilója több mint 30 forinttal kerül többe 2020-hoz képest. A költségnövekedés főként a kisebb pékségeknek jelent nehézséget, számuk mintegy százzal csökkent az utóbbi években (1100-1150-ről 900-950-re), és a nehéz helyzet miatt tovább fogyatkozhatnak. Segítség lenne, ha a kenyér is bekerülne az 5 százalékos áfás körbe, ezen törekvést Lakatos Zoltán szerint a NAK is támogatja a Magyar Pékszövetség mellett.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten