20-25 százalékos drágulás jöhet a hús árában

A baromfihús származási országát táblán jelölik a CBA Príma Élelmiszer Áruházban Budaörsön, ahol a tudatos vásárlói magatartás erősítéséről tartottak sajtótájékoztatót 2020. július 13-án.
A baromfihús származási országát táblán jelölik a CBA Príma Élelmiszer Áruházban Budaörsön, ahol a tudatos vásárlói magatartás erősítéséről tartottak sajtótájékoztatót 2020. július 13-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, 20-25 százalékos költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán, amit előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre, amely valószínűleg majd a fogyasztói árakban is változást fog okozni” – mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke.

Azon termelőknek ugyanis, akik túl akarnak élni, be kell építeniük a termékeik árába ezt a költségnövekedést.

Csorbai megjegyezte, ez nem egyik napról a másikra történne, a fogyasztókat, a kereskedelmi láncokat is fel kell erre készíteni.

Az elnök arról is beszélt, hogy a baromfiágazatnak a világjárvány és a madárinfluenza sem tett jót, a csirkeállomány azonban mindezek ellenére növekedett.

Korábban már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is előrevetítette, hogy az emelkedő önköltség miatt az állattartók elkerülhetetlennek látják a hús- és tejtermékek drágulását, a szervezet március elején 30-50%-os áremelkedést jósolt.

Kapcsolódó hírek