„Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, 20-25 százalékos költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán, amit előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre, amely valószínűleg majd a fogyasztói árakban is változást fog okozni” – mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke.
Azon termelőknek ugyanis, akik túl akarnak élni, be kell építeniük a termékeik árába ezt a költségnövekedést.
Csorbai megjegyezte, ez nem egyik napról a másikra történne, a fogyasztókat, a kereskedelmi láncokat is fel kell erre készíteni.
Az elnök arról is beszélt, hogy a baromfiágazatnak a világjárvány és a madárinfluenza sem tett jót, a csirkeállomány azonban mindezek ellenére növekedett.
Korábban már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is előrevetítette, hogy az emelkedő önköltség miatt az állattartók elkerülhetetlennek látják a hús- és tejtermékek drágulását, a szervezet március elején 30-50%-os áremelkedést jósolt.