Belföld

Magyar Péter is kommentálta Deutsch Tamás EP-listavezetőségét

Bulvár

„Mi van, bazmeg, gyere ki!” – Újabb részeg, őrjöngő fideszeseket vettek videóra

Bulvár

Eltűnik a képernyőről Somos András, az ATV Kaleta Gábort mentegető műsorvezetője

Milák Kristóf aranyérmes, szakadt gatyával úszott olimpiai csúcsot

RövidenRöviden
Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án.
Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf olimpiai csúccsal nyert aranyérmet 200 méter pillangón a tokiói olimpia úszóversenyének szerdai napján.

A BHSE 21 éves világklasszisa már az első 50-en élre állt, hiába kezdett be tőle megszokott módon a dél-afrikai Chad le Clos, London ötkarikás bajnoka. Milák féltávnál ugyan visszaesett a harmadik helyre, de a második százra fordulva magabiztos előnyre tett szert, mert közvetlen riválisai fáradni kezdtek, míg a Rióban bronzérmes Kenderesi szokásos taktikájával versenyzett, azaz a mezőny hátsó felében, hatodik-hetedik helyen tempózott energiát spórolva az utolsó 50 méterre.

A későbbi győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án.

A későbbi győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A hajrában már csak az volt a kérdés, hogy Milák milyen idővel diadalmaskodik, végül 1:51.25 perccel, minden idők harmadik legjobb eredményével, amellyel megdöntötte a legendás Michael Phelps pekingi, 2008-as olimpiai csúcsát. Eközben a Rióban bronzérmes Kenderesi egészen a negyedik helyig jött fel, végül 1:54.52 perccel csapott a célba, hét századdal lemaradva a bronzéremről. Milák a magyar olimpiai csapat harmadik érmét, közte a második aranyát nyerte a japán fővárosban.

„A verseny előtt elszakadt a gatyám, így már beugráskor tudtam, hogy nem lesz meg a világcsúcs. Egy ilyen kis apróság is teljesen kiszakítja az embert a fókuszból. De nem vagyok csalódott, akár holnap Kecskeméten is lehet világcsúcsot úszni”

– nyilatkozta Milák Kristóf. Az úszó hozzátette, most még azért van dolga Tokióban, mert szeretné megismételni a mostani sikerét 100 méteren is.

„A taktika jó volt. Úgy voltam vele, ha Le Clos-t lehajrázom, akkor érmes leszek. Ezt ugyan megtettem, mégse állhatok dobogóra, emiatt nagyon csalódott vagyok. Sajnos a többieket nem láttam, mert a túloldalon úsztak”

– ezt már Kenderesi Tamás mondta a versenyt követően. A pécsi sportoló arról is beszélt, hogy az utolsó három tempóját kissé rövidíteni kellett, hogy jól jöjjön ki a fal benyúláskor, s akár ezen is múlhatott az a hét század.

Ez is érdekelhet

Orbán Viktorral fotózkodtak a Tokióban érmet szerző olimpikonjaink

Kiderült: mindenkinél gyorsabban úszott egy férfi Budapesten

Várkonyi Andrea után Mészáros Lőrinc is szót kért

Két magyar aranyérem is született ma a tokiói paralimpián

Megveszi a Mol az Újpest FC-t, már csak NER-csapatok alkotják az NB I-et

Orbán Viktor Milák Kristófra is átültette a paradicsomos csasztuskáját