Belföld

Drámai bejelentést tett Dobrev Klára, itt a vége

Belföld

Magyar Péter már megszólalt: felrobbant a Facebook

Közlekedés

Összeomlott a MÁV, már egy unalmas vasárnapon sem képes utasokat szállítani

Varga Mihály: ha akarná, sem tudná elgáncsolni Brüsszel a magyar gazdaságot

Hiszen a belga főváros nyilván ezen mesterkedik.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a kompolti Trianon-emlékmű felavatásán 2020. augusztus 27-én.
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a kompolti Trianon-emlékmű felavatásán 2020. augusztus 27-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Ha akarná, sem tudná elgáncsolni Brüsszel a magyar gazdaságot – mondta a pénzügyminiszter az Origo című házi propagandalapban hétfőn megjelent interjújában, mintha a belga fővárosnak legalábbis lenne ilyen szándéka.

Varga Mihály a magyar tolvajkormányzást, homofób törvénykezést illető kritikákat azzal ütötte el, hogy „Brüsszelben” újra politikai kérdéssé igyekeznek alakítani egy tisztán gazdasági ügyet. „Abban bízunk, hogy a józan ész végül felülkerekedik, sikerül ésszerű megoldást találni” – fogalmazott.

„Konstruktívak vagyunk, együttműködünk, de fontos megjegyeznem, hogy Brüsszel szégyenteljes hozzáállása a magyar gazdaság helyzetét nem befolyásolja”

– mesélte a miniszter.

Siker lesz, ha a fene fenét eszik is

A jelenlegi számítások ugyanis szerinte azt mutatják, hogy a magyar gazdaság teljesítménye akkor is 6 százalék felett nőhet az idén, ha az európai uniótól egyetlen fillér sem érkezik az év végéig, ehhez a szükséges kormányzati lépéseket pedig már elő is készítették.

Varga Mihály kifejtette, a legújabb adatok arra engednek következtetni, hogy a második negyedévben 14 százaléknál is nagyobb lehet a magyar gazdaság növekedése, egész évben pedig 6,5 százalékkal bővülhet a GDP. Jövőre újabb 5,3 százalékos növekedéssel számol a magyar kormány, vagyis a gazdaság másfél év alatt ledolgozhatja azt a veszteséget, amit a koronavírus-válság miatt szenvedett el.

A miniszter elmondta, az árak alakulásában magyar és nemzetközi tényezők is szerepet játszanak. A járvány miatti leállások után szerte a világban most indítják újra a gazdaságokat, a kínálat azonban több esetben nem tud lépést tartani a kereslettel, emiatt bizonyos árucikkekből, alapanyagokból átmeneti hiány alakul ki. Ez emeli az árakat – mondta.

Hangsúlyozta, nem, dehogy az áfa és pláne nem is a kormány miatt drágulnak bizonyos termékek.

A Pénzügyminisztérium azzal számol, hogy idén 4,2 százalékos lesz az infláció, jövőre pedig 3,6 százalékos. Mint mondta, ha a világgazdaság újraindul, a globális árfelhajtó tényezők nagyobb csoportja eltűnik.

Jön még jutalomfalat a nyugdíjasoknak

Elmondta, az év elején 3 százalékos nyugdíjemelés volt, ám az infláció nem várt módon megugrott, így a kormány – szokatlan módon – júniusban évközi nyugdíjemelést hajtott végre: a juttatásokat megemelték, a 0,6 százalékos növelést pedig az év elejére visszamenőleg egyösszegben kifizették a jogosultaknak.

„Ha az éves infláció magasabb lesz 3,6 százaléknál, és jelenleg ez a legfrissebb számítások szerint igen valószínűnek tűnik, akkor novemberben újabb nyugdíjemelés és visszamenőleges kifizetés következik”- lengette be az újabb alamizsnát.

A jelenlegi számítások szerint az állam fizet az idén nyugdíjprémiumot. Varga Mihály azt mondta, az idei költségvetésben félre tettek erre több mint 50 milliárd forintot.

A pénzügyminiszter kitért arra is: a kormány arra készül, hogy a befizetett személyi jövedelemadót a következő év elején a családok visszakapják. „Egymillió család másfélmillió adófizetőjének adhatjuk vissza a befizetett adóját az átlagbér szintjéig” – tette hozzá Varga Mihály.

Dehogy választási osztogatás

Arra a kritikára, miszerint a kormány választási költségvetést készít a miniszter úgy reagált, a szakértők és a baloldal között az a különbség, hogy előbbiek a tényekből indulnak ki, utóbbiakat viszont éppen csak a tények nem érdeklik, amikor véleményt mondanak valamiről.

A globális minimumadó bevezetésével kapcsolatban a pénzügyminiszter azt mondta, Magyarország nem támogat semmilyen adóemelést, különösen azt nem, amely versenyhátrányt jelentene nemcsak az országnak, hanem az itt működő külföldi cégeknek is.

A tervek szerint az egységesített társasági adó mértéke 15 százalék lenne, miközben a magyar társasági adó mértéke mindössze 9 százalék. „A kérdésben csakis a magyar érdeket tudjuk képviselni, és ez akkor is így lesz, ha az amerikai elnök javaslatával kell szembe mennünk” – fenyegette meg Amerikát a magyar miniszter.

Ez is érdekelhet: Meghalt három beteg, 102-vel nőtt a fertőzöttek száma a hétvégén

Kapcsolódó hírek

Orbán újabb elképesztő sületlenséggel hergel a rádiójában

Kilép a KDNP az Európai Néppártból

Varga Mihály most jelentette be: rengeteg pénz érkezett Magyarországra az uniótól

Varga Mihály úgy tudja, a magyar gazdaság idén visszatér a tartós növekedési pályára

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Átlagosan 3,8 százalékkal drágult az élet januárban a KSH szerint

A GVH bejelentette, hogy a verseny „legyalulta az élelmiszer-inflációt”

Kínos adat jött: ismét emelkedik az infláció Magyarországon

Tele vannak pénzzel a magyarok, rengeteg állampapírt vásároltunk

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!