Kövér László ma már nemmel szavazna Magyarország EU-csatlakozására

Mondjuk ha rajta múlna, a nők még mindig a patakban mosnának, a férfiak meg hátrafele nyilaznának.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Selye János Egyetem fennállásának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen és akadémiai tanévnyitón a szlovákiai Révkomáromban 2019. szeptember 13-án.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Selye János Egyetem fennállásának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen és akadémiai tanévnyitón a szlovákiai Révkomáromban 2019. szeptember 13-án. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában szapulta az Európai Uniót Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke.

Az MTI összefoglalója szerint Kövér arról beszélt, hogy „az Európai Uniót azok teszik tönkre, akik Magyarországtól akarják most megvédeni”. Az EU jelenlegi állapotáról szólva úgy fogalmazott: „néhány nagyarcú nyugati politikus szereti az orrunk alá dörgölni, hogyha most akarnánk belépni az unióba, akkor úgymond nem vennének fel bennünket az állítólagos jogállami problémáink, illetve a nézeteink és az értétekről vallott véleményünk miatt”.

A házelnök erre reagálva azt mondta:

ha most lenne népszavazás, „én egészen biztosan nemmel szavaznék”.

Megjegyezte, a 2003-as csatlakozási népszavazáson „sem jó szívvel szavazott igennel”, de mindent egybevetve az volt a meggyőződése, hogy az EU-tagság Magyarországnak olyan új dimenziót nyit ki, ahol a saját nemzeti érdekei érvényesítésére egy kedvező, demokratikus és civilizált keretrendszert kap, amelyben ráadásul anyagilag sem jár rosszul.

Kövér László kijelentette: „ez mind a mai napig igaz”, majd hangsúlyozta,

távolról sem gondolja úgy, hogy jobb lenne Magyarországnak az unión kívül.

Kövér szerint „olyan mértékű agressziónak vagyunk kitéve”, a normalitástól való olyan mértékű eltávolodást követelnek meg szinte normatív módon, ami nemcsak a magyarok ellenérzését váltja ki, hanem azt szerinte az európai emberek döntő többsége „ellenszenvvel viseli el”. Úgy összegzett: ha ez így megy tovább, akkor az Európai Uniót azok teszik tönkre, „akik tőlünk akarják ebben a pillanatban megvédeni”.

A 2022-es országgyűlési választásokról szólva Kövér László arról beszélt, hogy „napról napra nő a tét”, ugyanis – mint hangoztatta – „ha visszajönnek azok, akik régen kommunistáknak vallották magukat, ma pedig európaistáknak vallják magukat, akkor itt kő kövön nem marad”. Szerinte nemcsak az „egyébként felemás” rendszerváltozás vívmányait kell megvédeni jövőre, hanem olyan eredményeket is, mint a rezsicsökkentés és a családtámogatás szerteágazó rendszere.

Kapcsolódó hírek