Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Kormánypártiak szabotálták ma egy sor nemzetbiztonsági kérdés megvitatását

A Fudan Egyetem, a Dunaferr-maffia és az állítólagos „kibertámadások” sem lényegesek a Fidesz szerint.

Halász János a Parlamentben.
Halász János a Parlamentben. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szabotázsakciót követett el az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése ellen a kormánypárti frakció – jelentette be a testület jobbikos elnöke sajtótájékoztatón. Stummer János ismertette: a bizottság zárt ülés keretében meghallgatta volna, hogy

A bizottság kormánypárti tagjai – köztük Halász János fideszes alelnök – azonban „hivatali elfoglaltságaikra” hivatkozva nem jelentek meg, így az ülés határozatképtelenné vált.

Stummer azt mondta: sérelmezik, hogy ez így történt, de hozzátette, „nem hagyunk nyugtot a kormánypárti képviselőknek és Magyarország kormányának, mert mi továbbra is azt gondoljuk, hogy ezek az ügyek a nemzetbiztonsági bizottság asztalára tartoznak” és oda is kell kerülniük.

Ungár Péter, a bizottság LMP-s tagja arról beszélt, mások mellett ő is meglepődve tapasztalja, hogy mindig akkor érte kibertámadás a vakcinaregisztrációs oldalt, amikor nagy volt a felhasználók száma. Ha egy külföldi szereplő „ilyen cinikusan” időzítve hajtott végre terheléses támadást egy magyar állami közpénzből kifejlesztett honlap ellen, akkor arról minimum zárt ülés keretében tájékoztatni kell a nemzetbiztonsági bizottságot – emelte ki.

Enélkül sokakban felmerülhet a gyanú, hogy nem történt terheléses támadás, csak a közpénzből kifejlesztett honlap ilyen rossz minőségű – tette hozzá. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt hat hónapban hat ilyen „támadás” volt, ezért kérdés, hogy mit tett a kibervédelmi intézet.

Az LMP-s politikus elmondta azt is, hogy a Fudan Egyetem ügyében meghívták a keddi ülésre Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, aki jelezte: nem tud ott lenni, de helyettest nem küldött. Márpedig eddig minden, a Fudan ügyében feltett kérdésükre azt a választ kapták, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az illetékes – tette hozzá. Mostanáig nem kaptak választ arra a fontos kérdésre sem, hogy az egyetem létrehozásához szükséges hitelszerződésben lesz-e stabilitási záradék, vagyis a magyar kormány kötelezettséget vállal-e arra, hogy nem módosít munkavédelmi és természetvédelmi szabályozást – jelezte.

Az, hogy a kormánytöbbség kedden nem ment el az ülésre, „sok mindent elmond” arról, mennyire komolyan veszi Magyarország szuverenitását és a nemzetbiztonsági bizottságot – fogalmazott Ungár Péter.

Molnár Zsolt, a testület MSZP-s tagja hangsúlyozta: az országgyűlési választások közeledtének „csalhatatlan jele”, hogy ilyenkor a nemzetbiztonsági bizottság átalakul „nemzetbizonytalansági bizottsággá”. Az előző ciklusokban is megfigyelhető volt, hogy a választások közeledtével különböző ügyrendi, technikai trükkökkel – például kivonulással, nem megjelenéssel, napirendről levétellel – megakadályozza a Fidesz-KDNP, hogy érdemi bizottsági ülést lehessen tartani – mondta. Hozzátette: mostani viselkedésükkel „csak saját gyávaságukat ismerték be”, ráadásul így

a teljes magyar közéletet megfosztják attól, hogy megismerhessék a tényeket a Dunaferr, a Fudan Egyetem, a terheléses támadás ügyében.