Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Zacher Gábor: ez a lélegeztetőgépre tett betegek utolsó mondata

Arról is beszélt, az operatív törzs előadását már régóta nem nézi, mert szerinte nem mondanak igazat.

Dr. Zacher Gábor magyar főorvos, toxikológus, 2018. augusztus 31-ig a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője.
Dr. Zacher Gábor magyar főorvos, toxikológus, 2018. augusztus 31-ig a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának vezetője.

A hatvani kórház Covid-osztályán dolgozik jelenleg Zacher Gábor toxikológus, aki a Szabad Európa Szelfi c. podcastjában mesélt megrázó élményeiről.

Zacher elmondta, már nem számolja, naponta hány embert tesz lélegeztetőre. Közlik a beteggel a CT- és a laboreredményeit, de amikor az oxigénmaszkot felveszik, és az sem elég a stabil légzéshez, már sejthető, hogy gond van.

A súlyos betegek a gépi lélegeztetés előtt legtöbbször azt kérdezik, hogy

„De ugye meggyógyulok? UGYE NEM FOGOK MEGHALNI?”

Felelőtlen ígéretek helyett általában annyit mond, hogy mindent el fognak követni, hogy túlélje. Sajnos, sok esetben ezek tényleg utolsó mondatok, de van olyan is, akit felébresztenek, és közlik vele, hogy „jó reggelt, eltelt két hét” – mondta.

Zacher szerint – ha nem is rendszeresen – de előfordul Magyarországon is Bergamo-dilemma. Mint emlékezhetünk, tavaly az olasz városban annyi beteg zsúfolódott össze a kórházakban, hogy dönteni kellett, melyiküket mentsék meg.

„Nem azt mondom, hogy rendszeresen előfordul, de volt olyan nálunk is egy-egy alkalommal, ahol én dolgozom Hatvanban, de más intézményekből hallottam kollégáimmal beszélve, hogy bizonyos kor fölött, ha nincsen szabad lélegeztetőgép vagy mondjuk több olyan beteg van, aki gépre kerülne – akkor igenis azt mondjuk, hogy ki az, akinek jobb esélye van”

– mondta a toxikológus, hivatkozva az orvosi kamara etikai szabályzatára.

Arról is beszélt, nem feltétlenül az életkor számít ilyenkor, hiszen találkozott teljesen jó állapotban lévő 80 évessel, de olyan, nála 20 évvel fiatalabb beteggel is, aki egy roncs volt.

Zachernek megvan a véleménye Győrfi Pál celebkedéséről is (szerinte nem éri meg, és jobban tenné, ha a szakmájánál maradna), illetve a kormány által vezényelt internetes trollokról is. Úgy véli, a jövő évi választás előtt számos ellenzéki politikusról „ki fog derülni”, hogy homoszexuális, esetleg a nagyapja zsidókat ölt, vagy éppenséggel szeretőt tart.

Nem titkolja, hogy korábban a Fideszben politizált, de az a Fidesz szerinte nagyon más volt, mint az elmúlt nyolc évben. Arról is beszélt, hogy gáznak érzi, ahogyan Orbán Viktor kommunikál a járványról, és azt is, hogy nem engedi be a sajtót a kórházakba. Az operatív törzs előadását már régóta nem nézi, mert úgy látja, sok esetben nem mondanak igazat.