Kitálalt egy magyar orvos egy Covid-osztályról: alig van, aki túléli a lélegeztetőgépet

Arcát nem vállalva, hangját eltorzítva mert csak nyilatkozni, azt mondja, rengeteg a beteg.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora (b) a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én.
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora (b) a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Siralmas állapotokról számolt be egy Covid-osztályon dolgozó orvos az RTL Híradónak.

A csatorna szombati riportjában elhangzott: rengeteg a beteg, és míg „egy normális intenzíves ellátásnál egy nővérre legfeljebb két, egy orvosra pedig négy beteg jut, most jóval nagyobb a terhelés”. Az orvos, aki tartva a kormányzati retorziótól arcát nem vállalva, hangját eltorzítva mert csak nyilatkozni, arról beszélt, a jelenlegi helyzetben van, hogy egyetlen orvosra jut egy 10 fős részlegre.

Az is nehezíti a helyzetet – mondta –, hogy „sok helyen nem intenzíves, hanem más területről érkező nővér dolgozik, akit két hét alatt képeztek át”, holott szerinte ennyi idő alatt az intenzíves ápolást nem lehet megtanulni.

Azt is problémának tartja, hogy „a betegség kiszámíthatatlan”:

„Amit én látok az intenzíves kollégákon, hogy minden, amit tudnak, az itt a Covid-ban nem működik. A megszokott lélegeztetési stratégiák nem működnek rengeteg betegnél.”

Az orvos beszélt arról is, hogy a lélegeztetőgépre került betegeknél nagyon magas, 95 százalék körüli a halálozás arány. Megjegyezte ugyanakkor, hogy volt már olyan ápolt, aki tele volt mindenféle alapbetegséggel, és le tudták szedni a gépről,

de volt olyan, elvileg egészséges fiatal is, aki belehalt a betegségbe.

A magas halálozásban az orvos szerint nagy szerepe van annak, hogy rossz a magyarok általános egészségi állapota. A teljes riport megnézhető itt:

Kapcsolódó hírek