Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Belföld

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Pataky Attila általános iskolás tananyag lett

Egyelőre még nem a sámándobos-csillagporos ufóhívő nézeteivel, csak egy dalával.

Pataky Attila általános iskolás tananyag lett
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Mindössze néhány nap alatt kellett elbírálniuk az Oktatási Hivatal (OH) által felkért szakértőknek az új állami kiadású tankönyveket, hogy már szeptembertől traktálhassák a kisiskolásokat a kormány szájízének megfelelő tananyaggal. Összevetésül: nem állami tankönyvkiadóknál az értékelésre két hónap is simán el szokott menni.

A Telex írta meg, hogy az OH által felkért szakértők a legtöbb tankönyvben meglepő módon alig találtak hibát, és mindegyiket gond nélkül átengedték.

A nem állami tankönyvkiadók szakmai szervezete, a TANOSZ idén is kikérte közérdekű adatigényléssel az OH-tól a tankönyv-akkreditáció adatait. Ezek alapján szervezeti összeférhetetlenségről írnak, szerintük egyáltalán nincsenek meg a független elbírálás feltételei, és azt is bizonyítottnak vélik, hogy érdemi szakértői bírálatra nem is volt idő.

A tankönyvek jóváhagyásának 900 oldalnyi dokumentumából az derült ki, hogy

a felkért szakértők többsége a szakmában megszokottól eltérően néhány nap alatt végzett az akkreditációval: voltak, akik 3-4, mások 5-6 nap alatt készültek el,

pedig több száz oldalas tankönyveket is át kellett nézniük. Az is gyanús, hogy majdnem mindegyik tankönyv értékelése 95-100 százalék közé esett, és a bírálók szinte mindig azt írták, hogy a tankönyvben nincsenek helyesírási hibák.

Érdekesség, hogy a szokásos, orbáni mesevilág (kettős honfoglalás, hun-magyar folytonosság stb.) mellett új elemként a Fideszhez hű Pataky Attila egyik dalszövegrészlete is tananyag lett. Az Edda Ünnep című dalából a hatodikos etika tankönyvbe került bele a refrén első mondata:

„Ünnep oly szép, a gyertya, ha ég, a szeretet asztalánál ott ülünk mindannyian…”

Ugyanebben a tankönyvben a világ keletkezésével kapcsolatban egyenrangú elméletként mutatják be a tudományos és a vallásos teóriát:

„Arról, hogy hogyan keletkezett a világ, és benne az emberek otthona, a Föld, alapvetően két vélekedés fogalmazódik meg. Az egyik szerint az emberiség a fizika belső törvényszerűségeinek eredményeként jött létre, a másik szerint az embert egy természetfeletti, isteni akarat teremtette.”

A magyar nyelvről pedig azt írják, hogy „több szempontból is nagyon különleges. Egyedisége miatt más nyelvhez nem hasonlítható” – idézte a Telex a tankönyvek egyikét, mellyel a jövő generációjának agyát fogja mosni a kormány a következőkben.

Kapcsolódó friss hírek

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Beszakadt az úttest egy parkoló autó alatt Budapesten

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Megtámadták a Kétfarkúak jelöltjét Kecskeméten