Nagy többséggel megszavazta az Európai Néppárt a szabályt, ami a Fidesz tagságának végét jelenti

Válaszul a fideszesek bejelentették, hogy akkor inkább ők lépnek ki a frakcióból.

Nagy többséggel megszavazta az Európai Néppárt a szabályt, ami a Fidesz tagságának végét jelenti
Fotó: fidesz-eu.hu

Szerda délelőtt az Európai Néppárt frakciója nagy többséggel elfogadta a csoport új szabályzatát, ami lehetőséget ad a fideszes képviselők eltávolítására a frakcióból – írta a 444.hu.

Az új szabályok bevezetését 148-an támogatták, 24-en (köztük a fideszesek) ellenezték és 4 fő tartózkodott.

A döntésre már jó előre készült az Orbán-párt, mert reggel több propagandalapjuk is arról írt: szerdán megtörténik a Nagy Szakítás (pontosabban úgy fogalmaztak, a Fidesz lép ki a Néppárt frakciójából). Miután a Néppárt napközben elfogadta az alapszabályának módosítását, a fideszesek bejelentették, hogy akkor már mennek is.

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben arról magyaráztak:

sajnálatos és politikailag elfogadhatatlan, hogy egy naponta többezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait.

A fideszes európai parlamenti képviselők hozzátették, hogy jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Álláspontjuk szerint, minden körülmények között, maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint, a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

Kapcsolódó hírek