Orbán: a magyar sport még messze van attól, hogy a pénz maga alá gyűrje

Interjút adott házi sportlapjának a nemzet futballokosa, és reméli, lesz még Magyarországon olimpia.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumának elnöke a Labdarúgás és tudomány című tanulmánykötetet bemutatóján.
Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia kuratóriumának elnöke a Labdarúgás és tudomány című tanulmánykötetet bemutatóján. Fotó: Flickr/Puskás Akadémia

A kormány azért minősítette stratégiai ágazattá a sportot, mert felismerte pótolhatatlan szerepét, vagyis azt, hogy eszmények, kemény munka, hősök és áldozatvállalás nélkül a modern élet „eliszaposodik”

– magyarázta Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak adott év végi interjújában. A miniszterelnök beszélt arról is, szeretné megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez, a magyar labdarúgó-válogatott pedig világbajnoki döntőt játszik.

A kormányfőt a csütörtökön megjelent, „Vissza a csúcsra!” című interjúban először a koronavírus elleni védőoltásról kérdezték, amelyről elmondta, még nem kapta meg. „Kivárom, amíg rám kerül a sor, legelőször a kórházak intenzív osztályain dolgozókat kell megvédeni” – terelt „Európa erős embere”, noha más országokban éppen a méltóságosok kapják először az oltást, hogy azzal is példát mutassanak.

Rátérve hobbijára, Orbán arról beszélt, a koronavírus-járvány miatt a sportolóknak ez az átmentés, a túlélés időszaka, amíg újraindul az élet. „Ez nincs olyan messze, talán közelebb is van, mint gondoljuk” – közölte a kormányfő.

Azt mondta, a jelenlegi súlyos egészségügyi fenyegetés árnyékában semmilyen sportesemény nem teheti kockára az emberek egészségét, ezért a biztonságot minden más elé kell helyezni.

„Ez most korlátokat állít a sportnak, viszont a vakcina már létezik, és a védtelenség, a kiszolgáltatottság korszaka abban a pillanatban véget ér, amikor elegendő mennyiség lesz belőle, s ez most már csak néhány hét” – jelentette ki.

A miniszterelnök kiemelte, a magyarok életében különösen fontos a sport, a kormánytól ezért nagy hiba lenne, ha ezt nem venné figyelembe a nemzetnevelésben, az oktatáspolitikában, a karakterformálásban.

Hangsúlyozta, a sport a nemzetek versenyfutásának és teljesítménymérésének legjobb eszköze. „A sport arról szól, hogy na, barátom, akkor álljunk ki a gátra, és nézzük meg, ki a jobb!” – mondta Orbán Viktor, majd elárulta, mivel a futball a legnépszerűbb és legelterjedtebb sportág, kiemelt a szerepe is.

„A futballt Magyarországon mindig is az önbecsülés kérdésének tartottam” – közölte a kormányfő, hozzátéve, a nemzeti önbecsülés és a sport szorosan összetartozik. Úgy fogalmazott: „Nekünk, magyaroknak a virtus örök erényünk, és a szívünknek ugyanabban a sarkában lakik, mint a sport.”

Orbán Viktor úgy tudja, a „baloldal mindent ellenez, így a sportot is”. Szerintem nem normális hozzáállás sajnálni a pénzt sportpályákra vagy a gyerekek sportolására – mondta, hozzáfűzve, a magyar sport még messze van attól, hogy a pénz maga alá gyűrje. „Mi még inkább a hőskorban élünk” – jegyezte meg.

A kormányfő kitért arra is, „folyamatosak a támadási kísérletek minden ellen, ami az ember természetes életfelfogásához és önazonosságához tartozik”, ezek pedig beszivárognak a sportrendezvényekre szlogeneken, mezfeliratokon, kötelezően elmondandó beszédeken keresztül.

„Néha úgy érzem, egy nagy világátnevelő táborban kell élnünk, és ez a sportot is beszippantja, ez sokunkat kifejezetten zavar”

– mondta.

A miniszterelnök azt állította, ma már az iskolai testnevelés nem egyszerűen egészségi átmozgatás, hanem valamely szakszövetség részvételével folyó, szakosított sportolás is.

Kiemelte, a mindennapos testnevelésnél is büszkébb a kormány óvodai programjára, az ezerszám küldött labdákra, kapukra és mindenféle ügyességi gyakorlatokhoz szükséges eszközökre.

„Ez Dárdai Pál javaslata volt, én is a Nemzeti Sportban olvastam” – mondta.

Orbán Viktor szerint minden egymásra épül: óvodai, iskolai sport, kapcsolat a versenysporttal, aztán a szükséges létesítmények, „amelyek ma már semmivel nem rosszabbak, mint a belga, a spanyol vagy éppen az osztrák kluboknál”.

A kormányfő sikertörténetként értékelte a tao-támogatások rendszerét, ugyanis az a többletforrások mellett élő kapcsolatot hozott létre a vállalatok és sportszervezetek között.

A miniszterelnök az államilag akkreditált akadémiák esetében szükségesnek nevezte a kormányzati minőségbiztosítást, amely jelenleg a labdarúgásra, a kézilabdára és a kosárlabdára terjed ki, de a jövőben a röplabda és a jégkorong is ide tartozhat.

Elmondta, az egyesületek még mindig létfenntartási gondokkal küszködnek, az európai középszint elérése is nagy feladat nekik. Megjegyezte, a javuláshoz a klubkultúrát kell fejleszteni, amely az egyesülethez tartozó összes embert arra sarkallja, hogy a legjobb legyen.

Orbán Viktor hangsúlyozta, lassacskán a nagy klubok és az akadémiák rendszere átfedésbe kerül egymással, ott lesznek a jó akadémiák, ahol a jó klubok vannak.

A miniszterelnök közölte, sok a politikából ismert sportági vezető, ami jelenleg még indokolt, mert a sportágak rendkívül rossz állapotban voltak, hosszabb távon azonban nem szükséges, hogy így legyen.

A sportfejlesztésekről szólva elmondta, egy nagy jégsportközpont felépítése szerepel a tervek között, a kerékpárosoknak is vannak komoly terveik, öttusaközpont, nemzeti vívóprogram, Kovács Katalin akadémiája a kajak-kenuban, megújul a Hungaroring is és Moto-GP pálya is épül.

„Szeretném még megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez, ha nem lett volna a belföldi merénylet, legkésőbb 2032-re ezt el is értük volna”

– mondta Orbán Viktor.

Megjegyezte, azt is szeretné látni, hogy „olyan magasságba jussunk el futballban, ahova már kétszer is sikerült, tehát a vb-döntőbe”.

„Állítólag egyre tovább fogunk élni, van tehát remény. Ma még mindkettő az ésszerűségen túli dimenzióba tartozik, de nincsen sport álmok nélkül” – jelentette ki.

A személyes sportolására vonatkozó kérdésre a miniszterelnök azt mondta, „ez az év engem is megviselt, ahogyan mindenkit”, de lassan visszatér: „január végén lábtenisz, aztán öregfiúk”. „Az akadémián az edzők hetente játszanak egymás között. Húsvétkor már szeretnék beállni közéjük” – zárta a propagandainterjút Orbán Viktor.

Kapcsolódó hírek