Publicus: a Fidesz-híveknél is kiverte a biztosítékot a Szájer-botrány

A legtöbben úgy látják, a „keresztény értékrend” csak lózung, ami a szavazók meggyőzését szolgálja.

Orbán Viktor Eszéken 2019. november 28-án.
Orbán Viktor Eszéken 2019. november 28-án. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A Fidesz-szavazók 40 százalékánál az verte ki a legjobban a biztosítékot a Szájer-botrány kapcsán, hogy Orbán egyik legszorosabb szövetsége életvitelével szembement mindazzal, amit pártja – melynek alapítója – hirdet a családról, a heteroszexualitásról és a kábítószer-használatról – írja a Népszava a Publicus Intézet friss közvélemény-kutatása nyomán.

A felmérés szerint az emberek 64 százaléka egyetértett azzal, hogy

„a Szájer-ügy rávilágított arra, hogy a kormánypártok által hirdetett értékrend csak a szavazók meggyőzését szolgálja, valójában nem ezt tartják fontosnak, hanem a hatalom megtartását”.

Ezzel a kijelentéssel a Fideszt pártolók 16 százaléka is egyetértett. Az 1499 embert megkérdező felmérés során az is kiderült, hogy a Fidesz-szavazók 57 százaléka tartja inkább elítélendőnek Szájer József tettét, és a 35 százalékuk osztja azt a vélekedést, hogy a volt EP-képviselő akciója közügynek számít.

A közvélemény-kutatás szerint az orbánisták 84 százaléka ugyanakkor úgy véli, Szájer titkosszolgálati akció áldozata lett, bár erre még a Fidesz vezetői szerint sincs bizonyíték.

Kapcsolódó hírek