Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Gyurcsány: 14 ezer milliárd forinttól eshetnek el a magyarok Orbán vétója miatt

A DK-elnök szerint Orbán háborúban gondolkodik, amiben „túszként szeretné felhasználni saját nemzetét”.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Fotó: MTI/Komka Péter

Ha Orbán Viktor megvétózza az uniós költségvetést, a magyarok legalább 14 ezer milliárd forinttól esnek el, vagy legalábbis ennyi pénz kerül veszélybe – közölte a Demokratikus Koalíció elnöke.

Gyurcsány Ferenc pénteki, online sajtótájékoztatóján arról beszélt:

a kormányfő háborúba hívta a nemzetét,

legalábbis nem lehet másként értelmezni Orbán Viktornak a Kossuth rádióban pénteken elhangzott mondatát, miszerint „mindent megfontoltunk, mindent meggondoltunk”.

A DK elnöke emlékeztetett arra, hogy Ferenc József 1914-ben, az 1. világháború kezdetén a „mindent megfontoltam, mindent meggondoltam” szófordulattal jelentette be a Szerbia elleni hadba lépést. A pártelnök megjegyezte, ennyire nem drámai a kép, de jól mutatja, hogy a kormányfő „tisztességes partneri tárgyalás” és konzultáció helyett háborúban gondolkodik, amiben „túszként szeretné felhasználni saját nemzetét”.

A kormányfő által kilátásba helyezett vétót Gyurcsány Ferenc úgy értékelte: Orbán Viktor azt mondja, hogy amennyiben az unió meg akarja nézni, mire költjük a pénzét, vagy látni szeretné, hogy a magyar nép szabadon él-e a hétköznapjaiban, akkor ő „teljesen más helyen vissza fog ütni”. Ezt hívják zsarolásnak.

Véleménye szerint a miniszterelnök a vétóval valójában nem az EU-t „célozza”, hanem a magyarokat. Ha nem érkezik meg az uniós pénz, nem lesz támogatás a járvány miatt „megroggyant” gazdaság helyreállítására és elmaradnak azok az uniós fejlesztési források, amelyek az elmúlt hét évben valójában minden beruházást finanszíroztak.

Az unió ezt a problémát meg fogja oldani, a jogállami működés ellenőrzése így is, úgy is meglesz, ez eldőlt – magyarázta, hozzátéve, az EU-s költségvetés valahogy működni fog, a helyreállítási alapot pedig ha nem ebben a formában, akkor másként fogja létrehozni a „maradék 25-26 ország”. Magyarország azonban kimarad, ez történelmi zsákutca – jegyezte meg.

Gyurcsány szerint a magyarok vagy az európaiakkal együtt menetelnek és akkor van esélyük, vagy „végük van”. Azt is mondta:

nem háború kell, nem zsarolás kell, nem túszejtés kell, hanem normális kormányzás, de „úgy látom, nem nagyon megy, csak a fenyegetőzés”.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten