Belföld

Tudják fokozni: presbiterré választotta K. Endrét a Bicskei Református Egyházközség a szabadulása után

Gazdaság

Hatalmas bónuszt kap minden dolgozó a kecskeméti Mercedes-Benz-gyárban

Bulvár

„Mi van, bazmeg, gyere ki!” – Újabb részeg, őrjöngő fideszeseket vettek videóra

Gyurcsány: 14 ezer milliárd forinttól eshetnek el a magyarok Orbán vétója miatt

A DK-elnök szerint Orbán háborúban gondolkodik, amiben „túszként szeretné felhasználni saját nemzetét”.

RövidenRöviden
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Fotó: MTI/Komka Péter

Ha Orbán Viktor megvétózza az uniós költségvetést, a magyarok legalább 14 ezer milliárd forinttól esnek el, vagy legalábbis ennyi pénz kerül veszélybe – közölte a Demokratikus Koalíció elnöke.

Gyurcsány Ferenc pénteki, online sajtótájékoztatóján arról beszélt:

a kormányfő háborúba hívta a nemzetét,

legalábbis nem lehet másként értelmezni Orbán Viktornak a Kossuth rádióban pénteken elhangzott mondatát, miszerint „mindent megfontoltunk, mindent meggondoltunk”.

A DK elnöke emlékeztetett arra, hogy Ferenc József 1914-ben, az 1. világháború kezdetén a „mindent megfontoltam, mindent meggondoltam” szófordulattal jelentette be a Szerbia elleni hadba lépést. A pártelnök megjegyezte, ennyire nem drámai a kép, de jól mutatja, hogy a kormányfő „tisztességes partneri tárgyalás” és konzultáció helyett háborúban gondolkodik, amiben „túszként szeretné felhasználni saját nemzetét”.

A kormányfő által kilátásba helyezett vétót Gyurcsány Ferenc úgy értékelte: Orbán Viktor azt mondja, hogy amennyiben az unió meg akarja nézni, mire költjük a pénzét, vagy látni szeretné, hogy a magyar nép szabadon él-e a hétköznapjaiban, akkor ő „teljesen más helyen vissza fog ütni”. Ezt hívják zsarolásnak.

Véleménye szerint a miniszterelnök a vétóval valójában nem az EU-t „célozza”, hanem a magyarokat. Ha nem érkezik meg az uniós pénz, nem lesz támogatás a járvány miatt „megroggyant” gazdaság helyreállítására és elmaradnak azok az uniós fejlesztési források, amelyek az elmúlt hét évben valójában minden beruházást finanszíroztak.

Az unió ezt a problémát meg fogja oldani, a jogállami működés ellenőrzése így is, úgy is meglesz, ez eldőlt – magyarázta, hozzátéve, az EU-s költségvetés valahogy működni fog, a helyreállítási alapot pedig ha nem ebben a formában, akkor másként fogja létrehozni a „maradék 25-26 ország”. Magyarország azonban kimarad, ez történelmi zsákutca – jegyezte meg.

Gyurcsány szerint a magyarok vagy az európaiakkal együtt menetelnek és akkor van esélyük, vagy „végük van”. Azt is mondta:

nem háború kell, nem zsarolás kell, nem túszejtés kell, hanem normális kormányzás, de „úgy látom, nem nagyon megy, csak a fenyegetőzés”.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Gyurcsány Ferenc már az Indexen bábozza a demokráciát

Orbán Viktor beteg? Elképesztő választ adott a miniszterelnök sajtófőnöke

„Mocskos komcsi” – Dávid-csillagot festettek a Momentum előválasztási plakátjára Budapesten

Gyurcsány Ferenc: „Nem kell lopni, aki pedig lop, azt meg kell büntetni”

Gyurcsány Ferenc a megalázott Orbán lehúzott sliccéről posztolt

Gulyás Gergely: továbbra is Gyurcsány Ferenc a főnök