Megvétózza Orbán az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot

Orbán Viktor miniszterelnök a Pénzügyminisztérium épületében 2020. május 11-én.
Orbán Viktor miniszterelnök a Pénzügyminisztérium épületében 2020. május 11-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután.

Az Orbán-vétó előzménye az, hogy november elején megszületett az Európai Parlament és a tagállamok között az a megállapodás, mely többek között összekötheti a jogállami értékeket és az uniós kifizetéseket.

A hvg.hu azt írja, emiatt előbb Novák Katalin igazságügyi miniszter, majd maga a miniszterelnök lengette be, hogy kész megvétózni az EU költségvetését, valamint a helyreállítási alapot is, annyira nem tetszik nekik az új kitétel. A lap azt is megjegyezte, nem éppen csekély összegről van szó: 1800 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, illetve kisebb részben hitel kiutalásának a megkezdése a kérdés.

A hétfői fejlemények szerint viszont Orbán Viktor megtorpedózta a büdzsét és a helyreállítási alapot. Levelében a miniszterelnök megerősítette, hogy a „semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről” elvvel összhangban Magyarország kormánya az MFF/NGEU jogalkotási csomag valamennyi eleme ellenében fog szavazni, beleértve azok megvétózását, melyek egyhangúságot igényelnek, így az MFF-rendeletet és a saját forrásokról szóló határozatot is.

Ezek is érdekelhetnek