Megszólalt Orbán: egyelőre nem lát „biztató jeleket” a kórházakban

Kiderült az is, hamarosan előjegyzésbe vetethetik magukat, akik kérnek majd oltást.

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2020. március 26-án.
Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2020. március 26-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Előjegyzésbe vetethetik magukat, akik kérnek majd oltást, várhatóan a jövő héten indul egy internetes és levélben történő regisztrációs lehetőség erre vonatkozóan – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szokásos rádióinterjújában. A feliratkozással aki akar, az elsők közé kerülhet, és ezzel felmérhető, hogy egyáltalán hányan gondolkodnak az oltásban.

Orbán azt is elmondta, hogy az oltási terveket már hetekkel ezelőtt kidolgozták. Az egyik arról szól, hogy ha van elegendő vakcina, és az emberek – önkéntes alapon – jelentkeznek az oltásra, akkor hogyan oldják ezt meg. Tömeges oltásra 13 ezer helyszínt jelöltek ki.

A másik, december-január környékén bevetendő oltási terv azt részletezi, hogy az első körben érkező vakcináknál kiket vesznek előre. Köztük lesznek a védekezésben résztvevők és a leginkább sérülékeny csoportokhoz tartozók.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy

8-10 nap múlva dönt a kormány arról, milyen szabályok szerint kell majd élni karácsonykor és újévkor.

A koronavírus-járvány elleni védekezésnek jelenleg két frontvonala van: a kórházakban az életeket mentik, az iskolákban pedig a munkahelyeket, mert ha a szülő nem tudja beadni a gyermekét az iskolába, nem tud dolgozni menni – magyarázta a miniszterelnök.

Kitért arra is, egyelőre nem lát biztató jeleket: egyre többen vannak ugyanis kórházban, ezért mindenkit óvatosságra intett, hangsúlyozva, „ki kell tartani”. Ismét kérte a magyarokat, hogy ne fizessenek be külföldi síelésre. (Angela Merkel német kancellár korábban azt mondta, az egész európai síturizmust el kellene most engedni).

Ezek is érdekelhetnek