Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Karácsony: miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti

„Ennek semmi köze a felelős kormányzáshoz, ennek az alávalósághoz van csak köze.”

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2020. szeptember 30-án.
Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2020. szeptember 30-án. Fotó: MTI/Mónus Márton

„Miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti alkotmánymódosítással a választási törvény módosításával”

írta szerdán Facebook-oldalán Karácsony Gergely, reagálván a kedden benyújtott Alaptörvény-módosításra, illetve a választási törvény átvariálásának ötletére. A főpolgármester úgy látja, miközben a járványt kell kontrollálni, a kormány az ellenzék választási lehetőséget akarja kontrollálni a választási törvény módosításával.

Amint arról mi is beszámoltunk, amennyiben a Parlament rábólint (és miért ne), úgy alakulna át a választási törvény, hogy az nem kedvezne az ellenzéki pártok koordinált jelöltállításához. Az Alaptörvény módosításával pedig szűkítenék a közpénz fogalmát, amivel a közpénz elköltése körüli nyilvánosságot is korlátozzák, másrészt parlamenti kétharmad nélkül nem lehet majd módosítani a mostanában létrehozott vagyonkezelő alapítványokat sem.

„Ennek semmi, de semmi köze a felelős kormányzáshoz. Ennek az alávalósághoz van csak köze”

– fogalmazott Karácsony.

Miközben életeket kell menteni, a kormány a vagyonát menti alkotmánymódosítással. Miközben a járványt kell kontrollálni,…

Posted by Karácsony Gergely on Wednesday, November 11, 2020

A főpolgármester posztjában kiemeli, a 10 ezer fő feletti településeken a polgármesterek hatásköre lett a maszkviselés közterületen történő szabályozása. Szerinte abszurd, hogy Budapesten ezt a felelősséget a 23 kerületi polgármesterre terhelték, mert így szinte lehetetlen a városra egységes szabályozást megalkotni. Ennek ellenére megpróbálják, egyeztetnek a kerületekkel a védekezés hatékonysága érdekében.

Karácsony kiemelte, a kormányrendelet továbbra sem foglalkozik a tesztkapacitások bővítésével, nem szól a tanárok, iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók önkéntes és ingyenes szűréséről. A főváros ezért folytatja szűrési programját, bővíti a tesztkapacitásokat.