Kövekkel, botokkal támadtak az abortuszjogok korlátozása miatt tüntető nőkre Wroclawban

Kövekkel, botokkal támadtak az abortuszjogok korlátozása miatt tüntető nőkre Wroclawban
Fotó: Twitter/huberthancza

Kopaszra borotvált, feketébe öltözött férfiak támadtak Wroclawban az abortuszjogok korlátozása ellen tiltakozó nőkre szerdán – írja a 444.hu a lengyel Gazeta Wyborcza tudósítása nyomán.

Lengyelországban több napja tüntetnek amiatt, hogy a szélsőjobboldali kormánypártok által feltöltött alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki a beteg magzatok elvételét, vagyis mostantól csak akkor lehet művi úton megszakítani a terhességet, ha veszélyben van az anya élete, illetve ha a magzat erőszak következtében fogant (utóbbi esetben a terhesség nem lehet előrehaladottabb a 12. hétnél).

https://twitter.com/FedyaCore/status/1321076112131268608

A Gazeta Wyborcza azt írja, szerdán

nagyjából 20, kopasz, feketébe öltözött férfi kövekkel, római gyertyákkal támadt a főként nőkből álló tüntetőkre a belvárosban.

Pár száz méterre onnan szintén arcukat fekete kendővel eltakarók rontottak a demonstrálókra, és a tudósítások szerint többüket a rendőrök láttára vertek meg.

A székesegyháznál is hasonló alakulat támadta meg a tiltakozókat, de ott egy motorosbanda a tüntetők segítségére sietett.

Az agresszorok a Wyborcza tudósítóját, Magda Koziołt is megtámadták, hasba vágták, a földre lökték, az operatőr kezéből kiverték a kamerát, az újságírókat a tüntetők védték meg a további atrocitásoktól. Kozioł szerint a támadók egy pillanatig sem hezitáltak azon, hogy nőket verjenek meg.

Beszámolók szerint a feketeruhások ezt követően gázzal támadtak a tüntetőkre, a piactéren rudakkal vertek össze egy férfit, egy tiltakozónak pedig megvagdosták az arcát.

A Gazeta Wyborcza megkeresésére a rendőrség azt közölte, érkeztek riasztások támadásokról, de előállításokról „nem tudtak beszámolni”, és a hatóság szóvivője szerint nem érkezett bejelentés áldozatokról.

Ezek is érdekelhetnek