Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Ismét hiányzott Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatójáról

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Egy vérből vagyunk jótékonysági futóprogram budapesti rajtja előtt Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálatnál tartott sajtótájékoztatón 2020. szeptember 8-án.
Müller Cecília országos tisztifőorvos az Egy vérből vagyunk jótékonysági futóprogram budapesti rajtja előtt Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálatnál tartott sajtótájékoztatón 2020. szeptember 8-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Második alkalommal nélkülözte az ország Müller Cecília országos tisztifőorvost, az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője beszélt a tudnivalókról.

A meglepően dinamikusan lezavart, nyunyókától és furcsa életbölcsességektől mentes sajtótájékoztatón elsőként Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette, hogy hétfőtől az éttermekben és a kocsmákban is viselni kell a maszkot.

Tőle vette át a szót az NNK osztályvezetője, aki felmondta az elmúlt 24 óra járványügyi adatait. Elhangzott, 2194 új fertőzöttet találtak csütörtökre, 56-an elhunytak, 3197 főt ápolnak kórházban, 255 fő van lélegeztetőgépen.

„Meredeken emelkedő második hullámot látni Európában és Magyarországon is. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét fenntartsuk, a mindennapjainkat ne bénítsa meg a vírus. Ehhez az kell, hogy mindenki tartsa be az óvintézkedéseket”

– fogalmazott dr. Galgóczi Ágnes. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében kerülni kell a zsúfolt helyeket, aki tüneteket észlel magán, ne menjen közösségbe.

Elhangzott még, hogy egyre több mintavételre van szükség, ezért további, szám szerint 200 mintavételi egységet állítanak fel. Téma volt az influenzajárvány is, mely általában januárban éri el az országot. A felnőtteknek szükséges oltóanyagot folyamatosan viszik a háziorvosokhoz, a gyerekeknek megfelelő vakcina pedig csütörtökön és pénteken jut el a kormányhivatalokba, innen az orvosok igénylés útján juthatnak hozzá a szerhez. Elhangzott, hogy a kötelező védőoltások együtt is beadhatók az influenzaoltással.

A „sajtótájékoztatón” mindössze három újságírói érdeklődésre tértek ki, ezekre válaszul elhangzott, hogy

  • jelen állás szerint mintegy hat hónapig védett valaki az újrafertőződéssel szemben;
  • aki vérhígítót kap, az is kaphat influenza elleni oltást, de ezt minden esetben az oltóorvos dönti el;
  • 933 egészségügyi dolgozót vezényeltek át, az egészségügy és a kórházak felkészültek.