Müller Cecília: „nem szabad tekergetni, gyötörgetni és huzigálni”

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. Fotó: MTI/kormany.hu

1677-re nőtt az aktív koronavírusos esetek száma keddre, a halálos áldozatok száma 467 fő, az öt új elhunyt közül négy 66 és 85 év közötti nő, egy pedig egy 88 éves férfi – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Müller beszélt arról is, hogy a járvány második szakaszában, biztonsági korlátozások mentén újraindult az egészségügyi ellátás, de elsőként telefonon be kell jelentkezni a háziorvoshoz. A tisztifőorvos azt mondta, több szakrendelésen tömegek jelentek meg az ellátás újraindításával, ez pedig nem jó, mindenki telefonáljon, mielőtt elindul.

Az ország tisztiorvosa ezután arról értekezett, hogy a jó idő és a kijárási korlátozások feloldása új kockázati tényezőket hoztak be az életbe, például a szúnyogokat és a kullancsokat. Előbbiekről Müller Cecília azt mondta, a trópusi országokból származó szúnyogok járványügyi kockázata elhanyagolható, az úgynevezett dalos szúnyog viszont több kórokozót is terjeszt!

Ezt követően a kullancsokra, azok eltávolítási módjára kalandozott el Müller, mely során sikerült újabb Nyunyóka-díjas gügyögéssel gazdagítania az operatív törzs-élményt:

„nem szabad tekergetni, gyötörgetni és huzigálni.”

Müller kullancsügyileg arról is beszélt, hogy nyáron, a táborozó gyermek esetén célszerű naponta 3 perces kullancsvizsgálatot tartania a szülőnek.

A sajtótájékoztatón téma volt még az időseknek kialakított, 9-12 óra közti bevásárlási idősáv, jelesül, hogy indokolt-e továbbra is fenntartani, de erre érdemben nem érkezett válasz.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, nem trendszerű az, hogy az elmúlt két napban nőtt az aktív fertőzöttek száma, ezekből járványügyi következtetéseket nem lehet levonni. Ő úgy látja, továbbra is leszálló ágban van a járvány.

Kapcsolódó hírek