Gazdaság

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Bevallották, napi 12 ezer PCR-tesztnél nem tudnak többet végezni Magyarországon

Védőfelszerelést vesz magára egy ápoló, mielőtt az izolációs terembe lépne a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított egyik osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. március 24-én.
Védőfelszerelést vesz magára egy ápoló, mielőtt az izolációs terembe lépne a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított egyik osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. március 24-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Közérdekű adatigényléssel fordult a Napi.hu a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, a szerv válasza pedig megerősítette azt, amit a tesztek számából is látni lehet, hogy

10-12 ezer darab a naponta elvégezhető PCR-tesztek maximális száma.

A lap hangsúlyozza, bár a tesztelés nyilvánvalóan nem gyógyítja a betegséget, nincs annál hatékonyabb módszer a járvány kordában tartására. Ha ugyanis időben kiszűrik a fertőzötteket, akkor megakadályozzák, hogy ők további embereknek adják tovább a vírust.

A WHO szerint akkor tekinthető „féken tartottnak” a járvány, ha 5 százalék alatt van a levett minták tekintetében a pozitív eredmények aránya, ekkor a reprodukciós ráta (azaz hogy egy ember hányat tud megfertőzi), 1 alá esik.

A Napi.hu cikke szerint azonban amennyiben az október 1-21. közötti időszakot nézzük Magyarországon,

11,92 százalék volt a tesztpozitivitási ráta, október 26-ig kinyújtva az időszakot pedig 12,82 százalékot kapunk.

A lap megjegyzi, miután hatósági áras lett a koronavírus-teszt, rengeteg magánlabor leállt. Többen közülük ekkor azt tervezték, hogy felajánlják szabad kapacitásaikat a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, mivel úgy tudták, az állam többet fizet a laboroknak a hatóságilag elrendelt, a lakosság számára ingyenes tesztekért, mint az államilag meghatározott maximum díj. Viszont a legtöbb vizsgálati hely félreértette a helyzetet: Müller Cecília országos tisztifőorvos közlése szerint erre a helyzetre is vonatkozik a 19 500 forint.

Az adatokból az is kiderült, hogy az NNK nem vette igénybe a magánlaborok kapacitásait, a szeptember 21-i rendelet előtt és után is átlagosan 10 ezer körüli mintavétel volt.