256 milliót utazgatott el két év alatt Orbán Viktor és stábja

A legdrágább a 2020 eleji, háromnapos indonéziai út volt, 80 millió forintért.

256 milliót utazgatott el két év alatt Orbán Viktor és stábja
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

256 millió forintot költöttek tavaly és idén szeptemberig Orbán Viktor miniszterelnök és stábjának „közügyekben végzett utazásaira”, írja a Népszava egy, a Külügyminisztériumtól adatigényléssel megszerzett listára hivatkozva.

Az összesítésből kiderült, hogy Orbán és kísérete 2019 év elejétől 2020 szeptemberig 55 alkalommal utazott külföldre, ez idő alatt 93 napot volt távol Magyarországtól a kormányfő. Az utak zöme villámlátogatás volt, de voltak hosszabb időtartamok is, 2019 áprilisában például négy napos volt Orbán pekingi útja, 2020 júliusában pedig öt napot időzött Brüsszelben.

A 256 millió forint nagy része, 149 millió útiköltségre ment el, 95 milliót emésztettek fel a szállások,

a külügy azt viszont már nem árulta el, hogy konkrétan hol szálltak meg, illetve hány vendégéjszaka adja össze ezt a tételt.

A Népszava a szállásköltségből, az egyes utazások hosszából és az egyes utakon részt vevő delegátus létszámából hozzávetőlegesen azonban kiszámolta, hogy a miniszterelnök és kísérete átlagosan 78 ezer forint/éjszaka áron szállt meg. Megjegyzik, ez csak átlagos érték, beleszámolták a tolmácsokat és a biztonságiakat is, akik gyaníthatóan nem ugyanolyan kategóriájú szállásra kerültek, mint Orbán.

Az adatigénylésből kiderült még, hogy a legdrágább a 2020 eleji, háromnapos indonéziai út volt, mely

80 millió forintba fájt a 12 fős magyar küldöttségnek az adófizetők pénzéből.

A külügy nem árulta el, hogy Orbán mikor repült légitársasággal, mikor pedig honvédségi „nem kormánygép” Airbussal. Annyit közöltek csupán, hogy a kérdéses időszakban a miniszterelnök 20 alkalommal repült a katonaság gépével. Azt viszont tudni lehet, hogy tavaly Airbussal ment például a 28 fős miniszterelnöki delegáció Jeruzsálembe, amihez a minisztérium 2,2 milliós útiköltséget írt.

Kapcsolódó hírek