Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Lesújtó jelentést közölt Magyarországról az Európai Bizottság

Idén is felfedezték, hogy több ponton sérül a jogállamiság Magyarországon.

Újságírók várják Orbán Viktor miniszterelnököt (k) Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, az Európai Néppárt tanácskozása előtt 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b).
Újságírók várják Orbán Viktor miniszterelnököt (k) Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, az Európai Néppárt tanácskozása előtt 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Közzétette 2020-as jelentését az Európai Bizottság az uniós tagállamok helyzetéről, mely nem fest túl derűs képet hazánkról. A dokumentumban négy nagy témakört, az igazságügyi rendszert, a korrupciót, a média függetlenségét és szabadságát, valamint a fékeket és ellensúlyokat vettek górcső alá.

A 24.hu átnézte a dokumentumot, e szerint az igazságügyi rendszer kapcsán kifejtették: sokszor kritizálták már annak állapotát Magyarországon, beleértve ebbe a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását is, ennek ellenére

a kormány a mostanáig nem tett eleget az Európai Bizottság ajánlásainak, különös tekintettel a bírói tanács és az OBH elnökének szembenállására.

A jelentés kritikával illette az Alkotmánybíróságba jelölhető bírók jelölési feltételeit, valamint az eljárást is, a Kúria kapcsán többek között azt kifogásolták, hogy nekiment a testület az Európai Bíróság egyik ítéletének. Megjegyezték ugyanakkor, hogy a magyar igazságügyi rendszer alapvetően hatékonyan működik és a digitalizáltsága is megfelelő.

A korrupció témakörében arról írtak, hogy

szoros a kapcsolat figyelhető meg egyes nagy cégek és a politika között.

Mikor pedig korrupcióval kapcsolatos vádak merülnek fel, főleg magas rangú vezetők szűk körével kapcsolatban, akkor nem tűnik úgy, mintha bárki eljárást szeretne indítani ellenük – írta a bizottság. Hiányosságként hozták fel, hogy az antikorrupciós keretrendszer felett egyre kisebb a független és a civil kontroll.

Az uniós jelentés megállapította azt is, hogy veszélyben van a Médiatanács függetlensége (melybe csak a Fidesz támogatottságát élvező személyek kerültek), nem biztosított az átláthatóság a médiatulajdonosokat illetően, a kormánypárti sajtótermékeket tömörítő KESMA pedig a média sokszínűségét fenyegeti.

Megemlítik azokat az állami hirdetéseket is, melyekkel az Orbán-kormány rendszeresen a lakájmédiáját pénzeli, mondván, ez lehetőséget ad az adott sajtótermék politikai kontrolljára. A független médiumok ugyanakkor folyamatos támadás alatt állnak, a gazdasági nehézségek pedig lehetőséget adnak azok elfoglalására – írták, konkrétan kitérve az Index bedarálására is (14. oldal).