Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Orbán Viktor tájékoztatott, hogy Vera Jourová megsértette Magyarországot

Nagykanizsától Kisvárdáig mindenki sértett most, távoznia kell a bizottsági alelnöknek.

Orbán Viktor a parlament 2020. március 16-i ülésén.
Orbán Viktor a parlament 2020. március 16-i ülésén. Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

Orbán Viktor levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben arról írt, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával.

A rossz hírt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte kedd reggel. Hozzátette: Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges!

Vera Jourová bizottsági alelnök bűne annyi, hogy egy interjúban arról beszélt:

amit Orbán csinál még csak nem is illiberális, „Orbán beteg demokráciát épít”,

de a magyar kormányfő szerint azzal is „sértegette az Európai Unió magyar polgárait”, hogy „nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak”.

E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan – írta Orbán Viktor, Magyarország közös sértettsége.

Hozzátette: e kijelentések ellentétesek a Bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével; a nyilatkozat semmibe veszi a lojális együttműködés alapelvét, és kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Vera Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között.

„Aki tevékenységével megsérti a Szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat” – tájékoztatta levelében Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz