Orbán Viktor tájékoztatott, hogy Vera Jourová megsértette Magyarországot

Nagykanizsától Kisvárdáig mindenki sértett most, távoznia kell a bizottsági alelnöknek.

Orbán Viktor a parlament 2020. március 16-i ülésén.
Orbán Viktor a parlament 2020. március 16-i ülésén. Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

Orbán Viktor levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben arról írt, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával.

A rossz hírt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte kedd reggel. Hozzátette: Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges!

Vera Jourová bizottsági alelnök bűne annyi, hogy egy interjúban arról beszélt:

amit Orbán csinál még csak nem is illiberális, „Orbán beteg demokráciát épít”,

de a magyar kormányfő szerint azzal is „sértegette az Európai Unió magyar polgárait”, hogy „nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak”.

E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan – írta Orbán Viktor, Magyarország közös sértettsége.

Hozzátette: e kijelentések ellentétesek a Bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével; a nyilatkozat semmibe veszi a lojális együttműködés alapelvét, és kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Vera Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között.

„Aki tevékenységével megsérti a Szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat” – tájékoztatta levelében Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét.

Kapcsolódó hírek