Navalnij először posztolt a megmérgezése óta

Az orosz ellenzéki politikus heteken keresztül volt kómában.

Navalnij először posztolt a megmérgezése óta
Fotó: Instagram/Navalny

Augusztusi megmérgezése, kómába esése óta először osztott meg üzenetet kedden az Insragramon Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus.

„Sziasztok, Navalnij vagyok. Hiányoztok. Még mindig szinte semmire sem vagyok képes, de tegnap már egész nap önállóan lélegeztem. Teljesen önállóan. Semmilyen külső segítséggel, még egy egyszerű szelep sem volt a torkomban. Nagyon tetszett. Csodálatos, sokak által alulértékelt folyamat ez. Ajánlom”

– írta a politikus, az üzenetéhez egy fotót mellékelt, amely a kórházi ágyon ábrázolja, szájmaszkot viselő családja körében.

A Navalnijt kezelő berlini Charité kórház hétfőn közölte, hogy a politikus állapota javul és nincs már többé szüksége lélegeztetőgépre. A The New York Times úgy értesült, hogy Navalnij a felépülése után vissza kíván térni Oroszországba.

Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton azután, hogy korrupciós ügyekről forgatott videókat.

A repülőgép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött „szakemberek” vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább.

A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, a novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. Ezt később egy francia és egy svéd laboratróriumi vizsgálat is megerősítette. Moszkva azonban tagadja, hogy köze lenne Navalnij megmérgezéséhez.

Ezek is érdekelhetnek