Heti 60 millió egy olyan jacht bérleti díja, mint amilyenen Szijjártó nyaralt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 7 milliárd forint értékű Lady MRD fedélzetén 2020. augusztus 16-án, miközben a Facebook-oldala szerint éppen égett a keze alatt a munka.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 7 milliárd forint értékű Lady MRD fedélzetén 2020. augusztus 16-án, miközben a Facebook-oldala szerint éppen égett a keze alatt a munka. Fotó: Németh Dániel/Átlátszó

Egy napra 10 millió forint körül van az ahhoz hasonló jachtok bérleti díja, mint amilyenen az Átlátszó lefotózta Szijjártó Pétertderítette ki a G7.hu nyilvánosan elérhető adatok alapján.

Szijjártó ráadásul olyan luxushajón múlatta az idejét, mely az állami közbeszerzéseken taroló Duna Aszfalt Kft. tulajdonosának, Szíjj László tiszakécskei milliárdosnak az offshore cégéé, ami épkézláb jogállamokban legalábbis erősen korrupciógyanús nyaralás benyomását keltené. Szíjj egyébként egyetlen félmondattal elintézte a helyzetet.

A G7.hu cikke azt írja, a Lady MRD nevet viselő luxusjachtot az egyik legjelentősebb szuperjachtgyártó, az olasz Benetti gyártotta. A cégnek több hasonló – Crystal 140-es típusú – jachtja megtalálható a különböző jachtbérlési oldalakon.

Az egyik ilyet heti 180 ezer eurótól (63 millió forinttól), a másikat 188 ezer eurótól (66 millió forinttól) lehet kibérelni, de van olyan is, melyet napi 11 millió forint ellenében élvezhetnek az erre vágyó, és kellően vagyonos nagyurak.

A lap a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál és a Duna Aszfalton keresztül Szíjj Lászlónál is érdeklődött, arra keresve a választ, hogy a külügyminiszter milyen konstrukcióban használta a hajót.

Szíjj nem válaszolt, a minisztérium pedig korábbi közleményét küldte el, így érdemben onnan sem jött válasz, így nem derült ki, hogy Szijjártó fizetett-e a luxusjachtozásért. Azt, hogy piaci alapon bérelte volna a külügyér és családja, a G7.hu a politikus fizetése tükrében valószerűtlennek tartja.

Kapcsolódó hírek