Megszólalt a Szijjártó Pétert luxusjachtoztató NER-milliárdos

Úgy tudja, köszöni az érdeklődést.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 7 milliárd forint értékű Lady MRD fedélzetén 2020. augusztus 16-án, miközben a Facebook-oldala szerint éppen égett a keze alatt a munka.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 7 milliárd forint értékű Lady MRD fedélzetén 2020. augusztus 16-án, miközben a Facebook-oldala szerint éppen égett a keze alatt a munka. Fotó: Németh Dániel/Átlátszó

A 24.hu-nak sikerült utolérnie Szíjj László tiszakécskei milliárdost, akinek máltai offshore cége tulajdonában lévő luxusjachtján fotózta le az Átlátszó Szijjártó Péter külügyminisztert, miközben a politikus állítólag éppen serényen dolgozott.

Menczer Tamás államtitkár tegnap már össze-vissza beszélt arról, hogy Szijjártó valójában nyaralt (ezért micsoda dolog fotózni), majd arról is írt, hogy valójában viszont dolgozott, de ahhoz sincs senkinek semmi köze.

A 24.hu ezután felhívta az ország negyedik leggazdagabb emberét, az állami megbízásokkal kitömött Duna Aszfalt Kft. tulajdonosát, arra keresve a választ, hogy hivatalos vagy baráti látogatáson volt-e a jachton Szijjártó, illetve kap vagy kapott-e valamilyen ellenértéket a külügyértől a jachtozásért.

Szíjj László viszont mindössze annyit vetett oda az újságírónak:

„köszönöm az érdeklődést”,

majd letette a telefont.

A lap kedden arról is írt, hogy a Szíjj Lászlóhoz köthető offshore cég a most lebukott Lady MRD jacht mellett az annál kisebb, Artemy nevet viselő jachtot is üzemelteti, melyet korábban Mészáros Lőrinc és családja is használt. Az Artemy kibérelhető, a Boat International adatai szerint tavaly nyáron 89-99 ezer euró/hét, azaz 31-34 millió forint/hét volt a bérleti díja.

A 24.hu megjegyzi: ennek fényében különösen érdekes Szijjártó nyaralásának fedezete, miniszteri bére ugyanis havonta bruttó kétmillió forint, és mivel parlamenti képviselőként is kap bruttó egymilliós fizetést, a havi nettója valamivel kétmillió forint fölött lehet.

„Ha pedig esetleg ajándékba kapta az utat az egyik leggazdagabb magyartól, az súlyos korrupciós aggályokat vethet fel”

– írják.

Kapcsolódó hírek