Soron kívüli vizsgálatot rendelt el a számvevőszék a DK-nál

A mostani vizsgálattal együtt már három eljárás folyik Orbán Viktor legutáltabb pártja ellen.

Soron kívüli vizsgálatot rendelt el a számvevőszék a DK-nál
Fotó: Facebook/Gyurcsány Ferenc

“Mikor azt hittük, hogy megláttuk a fényt az alagút végén, soron kívül kaptunk egy újabb vizsgálatot az Állami Számvevőszéktől”

nyilatkozta a Népszavának Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója. A párt költségvetési támogatását május végén függesztette fel ÁSZ, mivel a szerv szerint a DK nem tudta igazolni, hogy jogszerűen használta fel a 2017-2018-as évi támogatásokat.

Mint ismert, 2018. novemberében kigyulladt a DK-nak is helyet adó Teréz körúti irodaház, a tűzben a párt állítása szerint a könyvelés is odaveszett. Az ÁSZ azonban olyan, eredeti dokumentumokat kért, amik a párt szerint elpusztultak, ugyanakkor többnyire megvannak a számvevőszéknek a másolatok. A DK ezért közérdekű adatigényléssel is próbálta meg-, illetve visszaszerezni a korábban a Számvevőszék rendelkezésére bocsátott számlamásolatokat, az ÁSZ viszont ekkor sem volt együttműködő. A Számvevőszék állítólag az „ellenőrzési szabályzat” miatt nem vette figyelembe a tűzesetet.

A DK most benyújtotta a szerv felé azt az intézkedési tervet, melyre ha rábólintanak, megkapják a zárolt 207 milliós támogatást.

Az ÁSZ azonban inkább gyorsan elrendelt egy soron kívüli, a tavalyi évre vonatkozó vizsgálatot. A pártigazgató szerint minden szükséges dokumentumot átadtak, ezért az eljárás jogszerűségét illetően kétségeik vannak, de jóhiszeműleg együttműködnek.

A mostani vizsgálattal együtt már három eljárás folyik a DK ellen, nem zárult le ugyanis a pártalapítvány vizsgálata sem, melynek dokumentumait szintén érintette a Teréz körúti tűz.

Az ÁSZ később közleményt adott ki a DK-s szavaira reagálva, ebben azt írták:

„Az Állami Számvevőszék nem rendelt el semmilyen »soron kívüli újabb vizsgálatot« a DK-nál, hanem esélyt adott arra, hogy a Demokratikus Koalíció törvényesen működjön. Ennek érdekében az ÁSZ még 2020. május 21-én kért be a párttól a 2019. évre vonatkozó dokumentumokat, amelyek igazolják a törvényes gazdálkodás alapvető feltételeit.”

Kapcsolódó hírek