Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Szorul a hurok: kivizsgálják a Tarlós-korszak korrupciógyanús ügyeit

Egy sor hírhedt-zűrös projektet, felújítást világít át egy külön bizottság.

Tarlós István főpolgármester megafonon óbégat Tordai Bencének, a Párbeszéd Magyarországért képviselőjének 2019. szeptember 13-án.
Tarlós István főpolgármester megafonon óbégat Tordai Bencének, a Párbeszéd Magyarországért képviselőjének 2019. szeptember 13-án.

Vizsgálóbizottságot alakít a Fővárosi Közgyűlés az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására – jelentette be a momentumos Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A javaslat négypárti – MSZP, DK, Párbeszéd és Momentum – előterjesztésben kerül a testület elé, amelyet támogat Karácsony Gergely főpolgármester is. A főpolgármester-helyettes közölte azt is, a Fidesz is delegál tagokat a testületbe.

Mint mondta, az elmúlt években sok olyan budapesti ügy volt, amely a sajtó és a korrupciókutató civilek érdeklődésére tartott számot. Kiemelte:

fontos, hogy utánajárjanak ezeknek az ügyeknek, levonják a tanulságokat, és ha kell, büntetőfeljelentést tegyenek.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes (j) és Havasi Gábor, a Momentum Mozgalom politikusa nyilatkozik a sajtónak a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt 2020. június 24-én.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes (j) és Havasi Gábor, a Momentum Mozgalom politikusa nyilatkozik a sajtónak a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt 2020. június 24-én.Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A testületet Havasi Gábor (Momentum), Budapest egészségügyi tanácsnoka vezeti. Havasi azt mondta: vizsgálni fogják

  • a patkánymentesítésre 2018-ban kiírt közbeszerzést,
  • az állatkerti Biodóm létesítését,
  • a parkolási rendszer elmúlt 15 éves működését,
  • a Rác fürdő projektet,
  • a 3-as metró felújítását,
  • a 4-es metró építését,
  • az elektronikus jegyrendszer-projektet
  • és a Bálna eladását.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta: támogatják ugyanakkor a fideszes Láng Zsolt módosító javaslatát is, hogy 2010 előtti ügyeket is vizsgáljanak, azt azonban nem, hogy az eredeti javaslatban szereplő 2021. december 31. helyett már az év végére készüljön el a jelentés.

Arra a kérdésre, hogy vizsgálják-e Demszky Gábor, Persányi Miklós és Karácsony Gergely „botrányait” is, igennel válaszolt, és elmondta, ha kell, felelősségre is vonják őket.