Bűnügy

Beteg állatok: homokot, kavicsot tömtek egy kisfiú szájába Borsodban, életveszélyes állapotba került

Belföld

Orbán Viktor elutazott

Gazdaság

Ukrajna levette az OTP-t a háborút támogatók listájáról, ezt üzente válaszul a magyar külügy

Turistáknak adták ki a Várban fillérekért bérelt önkormányzati lakásokat

Két nap alatt kitermelte az árát a csókosoknak átjátszott önkormányzati lakás.

Harta ViktorHarta Viktor
A Duna belvárosi szakasza 2019. november 18-án.
A Duna belvárosi szakasza 2019. november 18-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Két budavári önkormányzati lakás bérlője is lebukott a napokban: a hvg.hu birtokába került dokumentumok szerint a nevetséges összegért megszerzett önkormányzati ingatlanokat turistáknak adták ki Airbnb-n keresztül.

Minderre úgy derült fény, hogy a 2019 ősze óta ellenzéki vezetésű önkormányzatnak elege lett az illegális lakáskiadásokból, és váratlan ellenőrzésekbe fogott.

A Donáti utcai lakás bérlője az ellenőrzéskor nem volt a lakásban, úgy tudni, nem is él Magyarországon. Ott volt viszont két turista, akik elmondták, egy nő fogadta őket, készpénzben kérte a szállás díját, távozáskor a postaládába kellett volna dobniuk a kulcsot. Az önkormányzat azonnal felmondta a szerződést az ingatlan bérlőjével, mivel az efféle ügyeskedés a hatályos rendelet szerint nem megengedett.

A kerület ingatlankezelő szervének emberei a helyszínről felhívták az Airbnb-üzletet menedzselő személyt, de a kérésük ellenére nem jött a lakásba, és még neki állt feljebb. Ilyen közjáték után a turisták sem akartak maradni a lakásban.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint

a 80 négyzetméteres lakás bérleti díja havonta 20 560 forint volt, rezsivel együtt 32 118 forintért használhatta a bérlő.

Két nap alatt kitermelte az árát

A hvg.hu által megkérdezett ingatlanos szerint a Várnegyed legfelkapottabb részein átlagosan 25 ezer forint/nap bérleti díjért lehet kiadni efféle lakásokat.

Néhány nappal később az Országház utcában razziáztak egy 43 négyzetméteres önkormányzati lakásnál, ahol szintén turistákat találtak a bérlő helyett. Ennek a lakásnak a havi bérleti díja a szemétszállítási díjjal együtt nem érte el a 30 ezer forintot.

A cikk szerint mindkét lakás bérleti jogát cserével szerezték, vagyis az eredeti jogosulttól egy másik ingatlan becserélésével vette át az ingatlant egy csókos.

Ezek is érdekelhetnek

Felmérték, hogy Karácsony Gergely győzne-e most egy főpolgármester-választáson

Összeütközött két autó Budapesten, 23 szír bevándorló került elő

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Megszólalt a kutyapártos nő megvesztegetésével lebukott fideszes: elképesztő mesével állt elő

Orbán Viktor is gratulált a „kisújszállási asszonyságnak”

Karácsony: megvédtük Budapestet a kormánytól