Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Visszaszólt az orvosi kamara Káslernek, aki az orvosokra kente az ágykiürítések felelősségét

Azt szeretnék, hogy a miniszterek vállalják fel döntéseik következményeit.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet sajtótájékoztatóján 2020. május 20-án.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet sajtótájékoztatóján 2020. május 20-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A teljes orvostársadalom nevében visszautasította a Magyar Orvosi Kamara Kásler Miklós hétfői kijelentéseit, melyekkel a miniszter az orvosokra tolta a felelősséget a kórháziágy-kiürítéseket illetően.

Kásler egy interjúnak nem nevezhető facebookos PR-videóban arról beszélt, hogy a hippokratészi eskü szellemében mentek ki a miniszteri utasítások – az volt az alapgondolat, hogy minden beteget el kell látni, akinek az állapota ezt megköveteli –, és bizonygatta: az orvosok nem vették figyelembe a hippokratészi esküjüket az ágykiürítéseknél.

„Nyilvánvaló, hogy 100 millió orvos-beteg találkozót nem én bonyolítok le, hanem az orvosok, ők döntöttek tehát, saját felelősségük rajta. Aki nem követte az utasításokat, nem volt összhangban saját hippokratészi esküjével”

– magyarázott Kásler, holott a kórházak miniszteri utasításra cselekedtek: emlékezetes, az OORI vezetőjét éppen azért rúgta ki a járvány közepén Kásler, mert nem tett eleget az ágyfelszabadítási ukáznak.

MOK: vállalják a felelősséget a döntéshozók!

„Kásler Miklós nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárítja az ágyak felszabadításáról hozott utasításának szakmai-etikai következményeit, hippokratészi esküjük megszegésével is vádolva őket, a teljes orvostársadalom nevében visszautasítjuk”

reagált a Magyar Orvosi Kamara a miniszter kijelentéseire.

Azt is írták: a Magyar Orvosi Kamara elnöksége várja, hogy a döntéshozók, miniszterek, akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást, mindenkor hitelesen vállalják fel döntéseik következményeit. Mint fogalmaztak, a nemzet érdeke, hogy egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró és azokból folyamatosan tanuló, a betegeket középpontba helyező egészségügyünk legyen. Ebben a Magyar Orvosi Kamara továbbiakban is szakmai partnerséget biztosít, ahogyan tette a járvány időszaka alatt is.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt