Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Nyílt levelet írtak Orbán Viktornak az OORI dolgozói a főigazgató leváltása miatt

A dolgozók szerint a döntés igazságtalan, alaptalan és alapjaiban rendíti meg az intézetük biztonságos működését.

Orvosok és ápolók tüntetnek az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet igazgatójának felmentése miatt Budakeszin 2020. április 13-án.
Orvosok és ápolók tüntetnek az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet igazgatójának felmentése miatt Budakeszin 2020. április 13-án. Fotó: Muon.hu/olvasó

Nyílt levélben fordultak az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) dolgozói Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Pintér Sándor belügyminiszterhez, miután vasárnap az Ember Erőforrások Minisztériuma megszüntette az intézet főigazgatója, Cserháti Péter a megbízatását.

Cserháti bűne az volt, hogy állítólag nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait: április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tennie az intézményében, az Emmi közleménye szerint azonban a határidőre ennek a tizedét sem ígérte a főigazgató.

A közlemény igazságtartalmát ugyanakkor több forrás is cáfolta, a Népszavának az egyik kórházi dolgozó úgy fogalmazott,

a közleményből egyetlen szó sem igaz, két hete állandóan csak készülnek.

A kialakult helyzet miatt hétfő délben mintegy száz orvos és ápoló tüntetést szervezett Cserháti felmentése miatt Budakeszin, az intézmény főépülete előtt, de a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is mély megdöbbenéssel fogadta a főigazgató kirúgását.

Az OORI dolgozói nyílt levelükben arra kérik Orbán Viktort és Pintér Sándort, bírálják felül Kásler Miklós miniszter döntését, mert „az igazságtalan, alaptalan és alapjaiban rendíti meg intézetünk biztonságos működését”.

A nyílt levelet változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Miniszterelnök Úr és Belügyminiszter Úr!

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozóiként mélységesen megrendülve fogadtuk Kásler Miklós húsvét vasárnapi döntését, mely szerint menesztik intézetünk főigazgatóját, Cserháti Pétert.

Jelen levelünkkel határozottan szeretnénk kifejezni, hogy a fenti döntést megalapozatlannak és teljes mértékben igazságtalannak tartjuk. A menesztés indoklásában leírt állításokat pedig a leghatározottabban visszautasítjuk.

Cserháti Péter vezetésével intézetünk a járvány magyarországi megjelenése óta heroikus küzdelmet folytatott. A járványügyi hatóságokkal folyamatos egyeztetésben és együttműködésben kerestük az egyensúlyt, hogyan folyhatna mozgásszervi rehabilitáció továbbra is Magyarországon és ugyanakkor hogyan segíthetnénk a COVID-19 vírussal megfertőződött betegek ellátását.

Intézetünk vezetése teljes átláthatóságot biztosított számunkra, folyamatosan tájékoztatott minket dolgozókat is az aktuális lépésekről, melyek az érkezett írásbeli utasítások és határozatok, valamint az arra adott reakcióink mentén egyértelműen végig követhetők. Az Operatív Törzs és a Nemzeti Népegészségügyi Központ minisztérium által jóváhagyott ránk szabott utasításait rendre azonnal végrehajtottuk és az intézetben a kért változtatásokat a határidőre elvégeztünk.

Kásler Miklós miniszter úr legutolsó április 7-én kelt levelének, valamint az április 10-én elfogadott ütemtervnek megfelelően 233 ágyat szabadítunk fel 2020 április 15-re. A főépület kiürítése jelenleg is zajlik, az elmúlt egy hétben – munka, pihenő és ünnepnapokon is dolgozva – kialakításra kerültek a betegutak, zónák és a személyzet beosztása.Összegezve eddig is készen álltunk, és most is készen állunk, hogy a hozzánk érkező betegeket fogadjuk és megfelelő szinten ellássuk.

Azt is láttuk, hogy mind az Operatív Törzs, mind a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindent megtesz, hogy a járványt Magyarországon kontroll alatt tartsa és az állampolgárokat megvédje.

Éppen ezért jelen levelünkkel Miniszterelnök Úrhoz, az Operatív Törzshöz és a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordulunk, és kérjük, hogy bírálják felül Kásler Miklós döntését, mert az igazságtalan, alaptalan és alapjaiban rendíti meg intézetünk biztonságos működését ezáltal véleményünk szerint veszélyezteti a magyarországi egészségügyi ellátás működését ebben a kritikus helyzetben.

Bízunk Önökben, szakértelmükben és emberségükben, hogy a fentebb felvázolt tények alapján kérésünket megfontolják és mindannyiunk számára a legjobb döntést hozzák.

Köszönettel,
az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozói közössége

Kapcsolódó friss hírek

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Kezd belegabalyodni a kormány, hogy a „csak ránk ható háború” vagy a kereskedők miatt drága az üzemanyag

Nagy Márton: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

Orbán agya elborult: már a világ összes idei választásának megnyerésére készül