Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Szakember: június elejére lecsenghet a koronavírus-járvány Magyarországon

Június elejére teszik a magyarországi előrejelzések a koronavírus-járvány itthoni várható lecsengését

– mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője egy videokonferencián, melyről a Magyar Nemzet számolt be.

Szlávik szerint a koronavírus terjedésében nincs olyan szerepe az időjárásnak, mint az influenzának, a mérsékelt égövön – még ha nem is nagy járvány formájában, de – ezen a nyáron számolni kell vele.

Hangsúlyozta, a járvány június eleji lecsengése egyelőre csak becslés, azt sem tudni, hogy mikor jelenhet meg újra járványos mértékben a vírus Magyarországon. Hozzátette, világszinten még jó néhány hónapnak kell eltelnie, hogy a járvány megnyugodjon.

Túl kevesen estek át rajta

A szakember megemlítette, számos kutató azért tart egy újabb hullámtól, mert kevesen estek át a fertőzésen, védőoltás nincs – a nyájimmunitáshoz a lakosság 50-60 százalékának találkoznia kell a vírussal, ez az arány Magyarországon ugyanakkor néhány százalékra tehető.

Aki megkapta a fertőzést, az sem feltétlenül védett, mert a betegséget követően nem marad ehhez elegendő mennyiségű antitest a szervezetben – tette hozzá. Csak azoknál képződik megfelelő mennyiségű antitest, akik súlyos tüneteket produkálva estek át a betegségen.

Szlávik kiemelte, a fertőzés leküzdésében az úgynevezett celluláris immunitásnak is szerepe van, ez esetben a memóriasejtek harcolnak a vírussal, más mechanizmussal.

„Szeretném azt hinni, hogy hasonlóképpen a hepatitisz-B okozta májgyulladáshoz, a koronavírus esetében is van ezeknek szerepük, és aki átesik a fertőzésen, az hosszú évekig nem kapja el újra”

– mondta.

Kapcsolódó friss hírek

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Kezd belegabalyodni a kormány, hogy a „csak ránk ható háború” vagy a kereskedők miatt drága az üzemanyag

Nagy Márton: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz