Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Egy friss jelentés szerint Magyarország már „hibrid rezsim”

Nem pedig félig szilárd demokrácia, mint eddig.

Nem fest túl jó képet Magyarországról a Freedom House legfrissebb, a posztszovjet térség és az egykori keleti blokk államait vizsgáló jelentése. Az elemzés szerint – melyet a 444 összegzett – hazánk 2019-ben átcsúszott a félig szilárd demokráciák közül a hibrid rezsimek közé.

Hibrid rezsim alatt a Freedom House azt érti, hogy

választások ugyan még vannak, de a demokratikus intézmények törékenyek, és alapvető kihívások elé állítják a politikai és polgári szabadságjogokat.

A szervezet öt kategóriát határoz meg, a jelentésben Magyarországot a Balkán egy részével, Bosznia-Hercegovinával, Szerbiával, Koszovóval, Montenegróval, Albániával és Észak-Macedóniával vették egy kalap alá, ezzel hazánk pont középre került. Előttünk a szilárd (Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia) és a félig szilárd demokráciák (Lengyelország, Horvátország, Románia, Bulgária) szerepelnek, mögöttünk a félig (Örményországot), valamint teljesen szilárd autoriter államok (Oroszországot és az egykori szovjet tagországokat) találhatók a listában.

2015-ben a Freedom House még szilárd demokráciaként tartotta számon Magyarországot, majd ezután „sikerült” Orbánéknak a félig szilárd demokráciába lavírozniuk, most pedig már a hibrid rezsim címnek örülhetünk.

Egy-egy ország „demokráciapontját” egyébként hét különböző mérőszám átlaga adja, Magyarország esetében ezek így alakultak a friss kimutatásban:

  • mennyire demokratikus a kormányzás (3,25);
  • hogyan zajlanak a választások (4,25);
  • a civil szektor állapota (4,50);
  • a média függetlensége (3,25);
  • önkormányzatok, helyi hatalom állapota (4,75);
  • az igazságszolgálatás állapota (4,75);
  • korrupció (3,50).

A Freedom House értékelése szerint az előző évhez képest nálunk a választások, a korrupció és a helyi demokrácia szempontjából figyelhető meg romlás.

A jelentés megemlíti, hogy a kormány 2019-ben megszilárdította az oktatás és a művészeti szféra feletti kontrollját. Az ellenzék ugyan fontos győzelmeket aratott az őszi önkormányzati választásokon, a kormány „masszív propagandahálózata” és az, hogy politikai alapon nyúlnak adminisztratív eszközökhöz, óriási terhet jelent az ideológiailag megosztott pártok számára.

A jelentés kitért arra is, hogy Magyarország az idei felhatalmazási törvénnyel is eggyel távolabb lépett a demokráciáktól.

Felfüggesztette a parlament a korrupciós ügybe keveredett szoci politikus mentelmi jogát

Az ügyészség úgy tudja, nem tűntek el iratok „az úgynevezett Völner-Schadl-ügyben”

Varga Judit arról, hogy Rogánék is szerepeltek a korrupciós ügy nyomozati irataiban: „Persze, magukat kihúzatták…”

Menczer olyat posztolt a baloldali Magyar Péterről, hogy attól a női napszemüvege elindult a háborúba egy nadrágszíjjal

A Szuverenitásvédelmi Hivatalt is beveti a kormány Magyar Péter ellen, már ki is lettek röhögve

Saját egyházának tagjai jelentik fel Balog Zoltánt