Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Belföld

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Orbán: ez valahol a békebeli demokrácia és háborús állapot közötti fázis

A várható gazdasági visszaesés előzetes megmagyarázása mellett Orbán Viktor arról is beszélt pénteken a Kossuth rádióban a koronavírus kapcsán, hogy fontos, hogy az idősek minél kevesebb más emberrel érintkezzenek. Az emberek 60-80 százaléka úgy fertőződik meg, hogy nem is észleli, hogy átment rajta a vírus, az idősebb, legyengültebb szervezetű emberek esetében annál súlyosabb lehet a helyzet, ezért a szüleinket, nagyszüleinket kell védeni – magyarázta a miniszterelnök.

Azt is mondta, a magyar jogrend alkalmas arra, hogy a kormányt a hatékony és gyors védekezésre eszközökkel ruházza fel, a kormány pedig nem fog habozni, hogy ezeket alkalmazza.

Szerinte nem érdemes abban reménykedni, azt az illúziót táplálni, hogy egy-két hét alatt túljutunk a koronavírus-járványon, ez hosszú hónapokig tart majd. Ezért azzal kell számolni, hogy az életünk megváltozik, nem olyan lesz, mint amilyen lenni szokott, mert a járvány elhárítása érdekében intézkedéseket kell hozni – tette hozzá.

Kifejtette: a rendkívüli jogrend Magyarországon mást jelent, mint a legtöbb európai országban, ez egy alkotmányban szabályozott különleges helyzet, amikor az általános alkotmányos elveket és szabályokat felfüggesztik, kikerülik, és olyan intézkedéseket lehet meghozni, amelyeket a vészhelyzet súlyossága indokol, így gyors és azonnali intézkedéseket tesz lehetővé. Ez odáig is elmehet, hogy üzemeket, gyárakat lehet állami irányítás alá vonni, ez valahol a békebeli demokrácia és háborús állapot közötti fázis, „óvatosan is kell vele bánni” – merengett a miniszterelnök.

Kapcsolódó friss hírek