Elrendelte a kormány a koronavírus-veszélyhelyzetet

Beutazási tilalom, határellenőrzés, az egyetemeken távoktatás jön.

Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én.
Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A korábbi híreknek megfelelően veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján. Gulyás közölte,

beutazási tilalmat rendeltek el Olaszországra, Kínára, Dél-Koreára és Iránra.

A fertőzött területekről csak a magyar állampolgárok léphetnek be az országba, ők karanténba kerülnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én.Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szlovén és osztrák határon határellenőrzés lesz. Vonatokat, buszokat, repülőket ezen országokból leállítják, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás – tette hozzá Gulyás Gergely.

Közölte továbbá: megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat.

A miniszter azt mondta,

jelentős és súlyos gazdasági következményei lesznek a kialakult járványnak.

Gulyás arról is beszélt, az iskolákat még nem indokolt bezárni, de ha az élet- vagy egészségvédelem indokolja, akkor lépni fog a kormány.

Az egyetemeken ugyanakkor „intézménylátogatási tilalmat” vezetnek be, csak távoktatás keretében vehető igénybe az egyetemi oktatás a koronavírus elleni védekezés érdekében – mondta.

A döntések visszavonásig érvényesek – rögzítette a miniszter, aki jelezte: a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket.

Kapcsolódó hírek