Novák Katalin: a járvány után is mindenki el fogja tudni tartani a családját

But first, szülni, szülni, szülni!

A magyar kormány mindenki számára garantálja, hogy a koronavírus-járvány után is képes lesz tisztességes munkából ellátni a családját, továbbá annyi munkahelyet fognak teremteni, amennyit a vírus „elpusztít” – mantrázta el újra Orbán Viktor jól hangzó szlogenjét az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák az uniós tagállamok szociális, családügyi és munkaügyekért felelős minisztereinek keddi videokonferenciája után az MTI-nek arról magyarázott:

a kormány az elmúlt években visszaadta a munka tisztességét, és a jövőben is közmunkaalapú közösségben fognak gondolkodni.

Közölte, az Európai Bizottság stratégiai dokumentumot készített a demográfiai kihívásokról, erre utalva örömtelinek mondta, hogy a bizottság végre kiemelt helyen foglalkozik a demográfiával, „talán Brüsszelben is végre felismerték azt, hogy a demográfia az egyik legnagyobb probléma” az elkövetkező évtizedekben.

Novák Katalin szerint ugyanakkor nem mindegy, hogy ezekre a kihívásokra milyen válaszokat adnak. Sajnálatosnak nevezte, hogy a dokumentumból kimaradt az a szempont, milyen a fiatalok gyermekvállalási kedve, illetve az, miként lehet őket segíteni abban, hogy annyi gyermekük lehessen, ahányat szeretnének!

Novák ugyanakkor úgy látja, Magyarországon visszatért a gyermekvállaláshoz szükséges bizalom, a fiatalok nálunk egyre inkább mernek családot alapítani, újabb gyermekeket vállalni.

Kapcsolódó hírek