Ezekkel a feladatokkal küzdenek a diákok a magyarérettségin

Kiosztják a tételeket az érettségi vizsga előtt a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én.
Kiosztják a tételeket az érettségi vizsga előtt a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Eduline oktatási portál információi szerint a könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről szóló szövegértési feladat, a sportról szóló érvelés is szerepelt a középszintű írásbeli magyar érettségin, míg a vizsga második részében Fekete István-novella, illetve Arany János és Tóth Árpád művei között lehetett választani hétfőn.

A szövegértési feladatnál a diákoknak először értelmezniük kellett a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kellett ennek alapján megoldaniuk. Az első részhez tartozó szövegalkotási részben a sportról és testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kellett írni.

A második részben a műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódott.

Ezek közül a diákoknak egyet kellett választaniuk, azaz egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatását vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító értelmezését.

Középszinten négy óra alatt két feladatlapot kell megoldaniuk a diákoknak. Az első rész megoldására 90 percet kapnak, ebben egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30 percre tervezett szövegalkotási feladat is található. A vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti, és kezdődik a második, 150 percet felölelő rész.

Kapcsolódó hírek