Gyurcsány: „az árulók és az elárultak nem ünnepelhetnek együtt”

Göncz Árpádot nevezte a rendszerváltás jelképének Gyurcsány Ferenc a Parlament szombati ünnepi, a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlés megalakulására emlékező ülését követő sajtótájékoztatóján, egyúttal Áder János köztársasági elnököt sem kímélte.

A DK elnöke szerint Göncz Árpád volt az, aki talán a legjobban értette, hogy mire van szüksége a nemzetnek. A Göncz Árpád III. kerületi szobránál tartott eseményen úgy fogalmazott, mindenki Árpi bácsija képes volt csendes szóval simogatni, befogadni, lehajolni, magához hívni, megpróbálni felemelni.

Gyurcsány mint mondta, a DK frakciója nem ment el a parlament „ünnepinek hazudott” szombati ülésére, mert

az árulók és az elárultak nem ünnepelhetnek együtt.

A „köztársaságnak hazudott önkényuralom köztársasági elnöknek hazudott bábja” azonban hajlandó volt részt venni ezen az ülésen és ott „ünnepinek csúfolt” beszédet mondani – fogalmazott Áder Jánosra utalva. Ezzel a gesztussal az államfő nem csak, hogy elveszítette „köztársasági elnök jellegét”, de az általa elvállalt szerep politikai giccsnek is hazug és botrányos – tette hozzá.

Harminc évvel ezelőtt a maitól gyökeresen különböző világ reményében gyűltek össze az új képviselők. Akik szombaton a parlamentben „ünnepet hazudva tort ülnek a köztársaság sírjánál”, azok mindent elvettek, meggyaláztak és elloptak abból, ami a rendszerváltozás lényege volt. Véget vetettek a nyugatos polgári demokráciának, az emberi méltóság tiszteletének, a demokratikus jogállamnak, az ellenőrzött kormányzásnak, a szociális felelősségnek, a világgal és Európával való kooperációnak – folytatta a DK-vezére.

A rendszerváltozás gyilkosai és tolvajai azok, akik leváltották és meggyalázták a harmadik köztársaságot, miközben egy új, illiberálisnak nevezett rendszert építettek fel

– szögezte le. A kormánytöbbség a nemzeti közösséghez való tartozást tagadja meg az ellenzéktől – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A köztársasági elnök pedig ebben a helyzetben megsérti és meggyalázza alkotmányos szerepét. Az az államfő, akinek alkotmányos kötelessége a nemzeti egység védelme, szótlan marad, miközben az ország egyik legmagasabb közjogi méltósága több millió honfitársát tagadja ki a közös nemzetből – bírált a politikus.

Akik a pillanatnyi hatalmi többséget behelyettesítik a nemzet fogalmával, azokat „bolsevikoknak hívjuk. Itt bolsevikok állnak a nemzettel szemben”

– magyarázta Gyurcsány. Hozzátette, a jelenlegi kormánytöbbség ráadásul nem demokratikus, tisztességes viszonyok között született, hanem hazugsággal, csalárdsággal, félrevezetéssel, állami propagandával.

Kapcsolódó hírek