Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Bejelentették, ezek a változások jönnek május 4-től

Nyitnak az éttermek, kávézók teraszai, de 500 főnél nagyobb rendezvények még sokáig nem lesznek, marad a digitális oktatás.

Fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a fertőzés területi eltéréseire figyelemmel újraindítható az ország – magyarázta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, részletezve, hogyan változik a tegnapi döntések értelmében az élet május 4-től.

Gulyás szerint olyan helyzetben vagyunk, hogy az egészségügy a tömeges megbetegedések kezelésére is felkészült, viszonylag alacsonyan maradt a fertőzöttek száma, a védekezéshez kulcsfontosságú lélegeztetőgép-állományt nézve pedig úgy tudja, a leginkább felkészült országok közé tartozik Magyarország.

Mivel az aktív fertőzöttek 70 százaléka Budapest és Pest megyében van, és az összes haláleset 70 százaléka Budapesten történt, Budapesten és Pest megye egyes járásaiban maradnak a kijárási korlátozás szabályai.

Elsősorban vidéken jönnek változások, megmarad a bevásárlásnál a 9-12 óra közötti idősáv a 65 év felettieknek – tartsunk védőtávolságot, viseljünk maszkot a tömegközlekedésen, boltokban, folytatta a miniszter. Elmondta:

  • májusban fennmarad a tantermen kívüli digitális oktatási rend (arról, hogy mi lesz júniusban, majd május végén születhet döntés);
  • marad az ingyenes parkolás az egész országban, a döntés nem eredményezett sehol forgalomnövekedést, ugyanakkor segítette a járvány terjedésének lassítását;
  • továbbra is érvényben maradnak a rendezvénykorlátok, Magyarországon augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani;
  • a magánegészségügyben feloldják a korlátozásokat, a közegészségügyben négy lépésben történik ez meg, az ezzel kapcsolatos rendelet hamarosan megjelenik.

Gulyás elmondta még,

május 4-től nyitva lehetnek a kávézók, éttermek kerthelyiségei, teraszai, az üzletek időkorlát nélkül tarthatnak nyitva.

A strandok, szabadtéri fürdők, állatkertek, szabadtéri múzeumok is kinyithatnak, szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatók, esküvő, temetés, istentisztelet, szentmise védőtávolság betartásával megtartható.

Hétfőtől változik a járványügyi adatközlés is: a megbetegedésekre és a halálokra vonatkozó okokat külön közlik majd azokra a területekre, ahol maradtak a kijárási korlátozások.

A magyar oktatási rendszer felkészült az érettségi megtartására, a diákok több mint 97 százaléka most akar érettségizni, hangzott még el.

A közigazgatásban is egyszerűsítettek, folytatta a miniszter. A jövőben az engedély alapján gyakorolható tevékenységek bejelentés alapján lesznek gyakorolhatóak, magyarán ha valaki bejelenti egy tevékenységét, és azt a hatóság nem tiltja meg 8 napon belül, a 9. napon szabadon végezheti azt a tevékenységet.