Bulvár

Eltűnik a képernyőről Somos András, az ATV Kaleta Gábort mentegető műsorvezetője

Belföld

Magyar Péter is kommentálta Deutsch Tamás EP-listavezetőségét

Gazdaság

Ismét drágul a benzin szerdán

Bejelentették, ezek a változások jönnek május 4-től

Nyitnak az éttermek, kávézók teraszai, de 500 főnél nagyobb rendezvények még sokáig nem lesznek, marad a digitális oktatás.

Harta ViktorHarta Viktor

Fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a fertőzés területi eltéréseire figyelemmel újraindítható az ország – magyarázta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, részletezve, hogyan változik a tegnapi döntések értelmében az élet május 4-től.

Gulyás szerint olyan helyzetben vagyunk, hogy az egészségügy a tömeges megbetegedések kezelésére is felkészült, viszonylag alacsonyan maradt a fertőzöttek száma, a védekezéshez kulcsfontosságú lélegeztetőgép-állományt nézve pedig úgy tudja, a leginkább felkészült országok közé tartozik Magyarország.

Mivel az aktív fertőzöttek 70 százaléka Budapest és Pest megyében van, és az összes haláleset 70 százaléka Budapesten történt, Budapesten és Pest megye egyes járásaiban maradnak a kijárási korlátozás szabályai.

Elsősorban vidéken jönnek változások, megmarad a bevásárlásnál a 9-12 óra közötti idősáv a 65 év felettieknek – tartsunk védőtávolságot, viseljünk maszkot a tömegközlekedésen, boltokban, folytatta a miniszter. Elmondta:

  • májusban fennmarad a tantermen kívüli digitális oktatási rend (arról, hogy mi lesz júniusban, majd május végén születhet döntés);
  • marad az ingyenes parkolás az egész országban, a döntés nem eredményezett sehol forgalomnövekedést, ugyanakkor segítette a járvány terjedésének lassítását;
  • továbbra is érvényben maradnak a rendezvénykorlátok, Magyarországon augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani;
  • a magánegészségügyben feloldják a korlátozásokat, a közegészségügyben négy lépésben történik ez meg, az ezzel kapcsolatos rendelet hamarosan megjelenik.

Gulyás elmondta még,

május 4-től nyitva lehetnek a kávézók, éttermek kerthelyiségei, teraszai, az üzletek időkorlát nélkül tarthatnak nyitva.

A strandok, szabadtéri fürdők, állatkertek, szabadtéri múzeumok is kinyithatnak, szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatók, esküvő, temetés, istentisztelet, szentmise védőtávolság betartásával megtartható.

Hétfőtől változik a járványügyi adatközlés is: a megbetegedésekre és a halálokra vonatkozó okokat külön közlik majd azokra a területekre, ahol maradtak a kijárási korlátozások.

A magyar oktatási rendszer felkészült az érettségi megtartására, a diákok több mint 97 százaléka most akar érettségizni, hangzott még el.

A közigazgatásban is egyszerűsítettek, folytatta a miniszter. A jövőben az engedély alapján gyakorolható tevékenységek bejelentés alapján lesznek gyakorolhatóak, magyarán ha valaki bejelenti egy tevékenységét, és azt a hatóság nem tiltja meg 8 napon belül, a 9. napon szabadon végezheti azt a tevékenységet.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Magyar Péter meghívta Gulyás Gergelyt az ügyészségre tanúskodni, „egy az egész országot felkavaró büntetőügyben”

Megválasztották a Fidesz új aláíró-bohócát, ezt mondta Sulyok Tamást első beszédében

Feljelentik Orbánékat, amiért a COVID alatt valakik eltüntettek 300 milliárd forintot a lélegeztetőgépek ürügyén

Nem állt fel a Fidesz-frakció Navalnij emlékére, mert Orbán szerint „sovinisztáknak nem jár tisztelet”

Ismét berobbanhat a Covid Magyarországon, százezrek fordulnak orvoshoz légúti panaszokkal

Gulyás Gergely bejelentette, hogy Brüsszel megengedte a tanárok bérének emelését