Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Nem lesz lázmérés – újabb részletek derültek ki az idei érettségiről

Két Cataflammal úgyis levihető a láz, semmi értelme mérni, mondta az államtitkár.

Nincs olyan tényező, ami miatt ne lehessen megtartani a hétfőn kezdődő írásbeli érettségit, a járvány kontroll alatt van, vélhetően enyhítések is életbe lépnek – mondta Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Elmondta, az érettségire 113 ezer fő jelentkezett, hivatalból 26 ezer főt töröltek, 2455-en visszaléptek, 84 284 fő tehet így érettségi vizsgát. Visszalépésre most is van mód, semmilyen szankció nem éri azt, aki meggondolja magát, a vizsgázó közvetlenül a vizsga előtt is elállhat az érettségitől, úgy, hogy nem jelenik meg rajta.

Maruzsa kifejtette, aki beteg, az ne menjen vizsgázni, de nem rendelnek el központilag lázmérést, mert

aki el akar menni vizsgázni, két Cataflammal 37 fok alá tudja vinni a testhőt, ezért nincs értelme a lázmérésnek.

Az első héten 9 órakor kezdődnek az érettségik, ennek okán sűrűbben járnak majd a tömegközlekedési eszközök ebben az idősávban. Az intézmények előtt rendőrök segítik majd a forgalomirányítást.

Az államtitkár elmondta, mindenkinek biztosítanak maszkot, a tanároknak kesztyűt is, az eszközöket csütörtöktől lehet átvenni, minden érettségiztető intézmény kézfertőtlenítőt is kap. A vizsgák alatt folyamatos lesz az intézményekben a takarítás, tehermentesítik a veszélyeztetettek körébe tartozó tanárokat. Az írásbeli közben nyitva lesznek az ablakok, maximum 10 fő vizsgázhat egyszerre. A dolgozatokat egy napig pihentetik, mivel 24 órán át életképes papíron a vírus.

Az érettségizőknek emellett Maruzsa szerint nem lesz kötelező öltönyben, kosztümben megjelenniük. Az államtitkár néhány számadatot is ismertetett, elmondta többek között, hogy 1144 helyen zajlik majd a vizsgáztatás, 12 millió oldalnyi feladatlap készült, a legidősebb érettségiző pedig 60 feletti.

Maruzsa: „Ne feledjétek: no vakcina, no party”

Maruzsa tájékoztatott, hogy bírnia kell a Krétának a rohamot

Megszólalt a kormány az idei érettségi vizsgákról

Orbán a KRÉTA-rendszeren keresztül üzent a szülőknek

Törley Katalin: Lökdöstek, megütöttek, lekurváztak Orbán rajongói március 15-én

Kamuzott a miniszter, mégsem lesz ingyen a jogosítvány a középiskolásoknak