Maruzsa: pihentetni fogják az érettségi dolgozatokat, „mert papíron 24 óráig életképes a vírus”

Szekrénybe zárás foganatosításával került megfenyegetésre a vírus.

Biztonságos körülmények közepette folyhatnak az írásbeli érettségi vizsgák – állította Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hétfő reggel a Kossuth rádió propagandaműsorában.

Az államtitkár szerint ugyan semmi nincs még „kőbe vésve”, de valamikor dönteni kellett az érettségi időpontjáról, hiszen ennek komoly szervezési és logisztikai kritériumai vannak. Ezért döntöttek úgy múlt pénteken, hogy nem vizsgálják tovább a járványügyi helyzetet, és megkezdik május 4-én a vizsgákat – magyarázta.

A biztonságot szem előtt tartva született az a döntés is, hogy csak írásbeli lesz,

mert papíron 24 óráig életképes a vírus, így a dokumentumokat „pihentetni” fogják és elzárják a vizsgák után.

A tantermekben 10 tanulónál több egyszerre nem tartózkodhat, de vannak olyan iskolák, ahol ezt a számot tovább csökkentették.

Maruzsa úgy tudja, a járványügyi szakemberek véleménye szerint a koronavírus jelenleg kontroll alatt van az országban, a fertőzések száma alacsony, így most biztonságosabb megtartani a vizsgákat, mint kivárni.

Ezzel együtt, ha valaki nem akar május 4-én vizsgát tenni, akkor ősszel is leteheti azt, hiszen teljes körű érettségit szerveznek akkor is – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy akár a vizsga reggelén is meggondolhatja magát a diák, ennek semmilyen szankciója nem lesz.

Tudsz te ennél jobbat is? Szerkesztő-újságírót keresünk!

Kapcsolódó hírek