Baleset

Tragédia Akasztónál, egy ember meghalt, többen megsérültek

Bulvár

Nyomoz a rendőrség, szexuális erőszak történhetett az RTL műsorában, a csatorna megpróbálta elhallgatni

Tech

Nagy a baj, Budapestet is elérte egy globális informatikai hiba

Aláírták, jöhet a 700 milliárd forintos kínai hitel a Budapest-Belgrád vasútvonalra

Orbán Viktor; Mészáros Lőrinc
Orbán Viktor a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó visontai búzafeldolgozó átadásán 2019. február 11-én. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Facebook-videóban büszkélkedett el vele pénteken Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy megszületett a Budapest-Belgrád vasútvonal építésére vonatkozó hitelmegállapodás a kínai Eximbankkal, vagyis megkezdődhet a beruházás, Magyarország pedig Oroszország után immár Kína felé is eladósodott potom 700 milliárd forinttal.

Az építkezés kivitelezési munkálatait hogy, hogy nem a Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó Opus Global Zrt. nyerte meg konzorciumban, és az sem túl nagy meglepetés, hogy a vasútvonallal kapcsolatos iratok tíz évig titkosak lesznek.

Aláírták a Budapest-Belgrád vasútvonalról szóló hitelszerződést

Fontos megállapodás jött létre a mai napon: a Budapest-Belgrád vasútvonal hitelszerződésének aláírásával megkezdődhet az építési munka. A megállapodás feltételei előnyösek és biztonságosak Magyarország számára, a hitel fix kamatozású és előtörleszthető. A vasútvonal fejlesztésével Európa egyik logisztikai központjává válhat Magyarország.

Posted by Varga Mihály on Friday, April 24, 2020

Varga úgy tudja, Magyarország számára előnyös és biztonságos hitelszerződés született, a beruházás 85 százalékát hitelből, a fennmaradó 15 százalékot saját forrásból biztosításával finanszírozza a magyar állam (bármit is jelentsen ebben az esetben az „előnyös” szó). Beszélt arról is, hogy a gigaberuházás végeztével az ország a térség logisztikai központjává válhat, hazánk kínálhatja a kínai áruk leggyorsabb szállítási útvonalát a görögországi kikötők és Nyugat-Európa között.

A vasútvonal magyar szakasza 166 kilométer, a beruházás ezen költségét 2015-ben még 472 milliárd forintra becsülte a kormány. A kivitelező Mészáros-féle Opus Global viszont nemrég azt közölte, 2,078 milliárd dollárért (átszámítva 700 milliárd forintért) tudja csak elvállalni a munkát.

A beruházást segíti a válsághelyzetben is vadászkiállításával jeleskedő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki április elején nyújtott be egy törvényjavaslatot, mely tíz évre titkosítaná a projektet.

Ez is érdekelhet:
Meghalt 12 újabb beteg, köztük egy 41 éves férfi

Kapcsolódó hírek

Drogot is árultak a szegedi dj-k, lekapcsolták őket

Egy héten belül már a második postás halt meg munka közben

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Orbán embere az elszegényítő, elherdált 2023-as év után bemondta: „jó pályán vagyunk”

Varga Mihály úgy tudja, stabil a költségvetés

Folytatni kell a „fegyelmezett” fiskális politikát, mondta Varga Mihály, miután tavaly gyakorlatilag havonta összeomlott a költségvetés

Varga Mihály most jelentette be: rengeteg pénz érkezett Magyarországra az uniótól

Varga Mihály úgy tudja, a magyar gazdaság idén visszatér a tartós növekedési pályára

Tele vannak pénzzel a magyarok, rengeteg állampapírt vásároltunk